Programul național de exercițiu catehetic și scriere reflexivă „Biblia Călătoare” se derulează în parohia Luncani

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 15.10.2021-15.01.2022, Centrul Catehetic al parohiei Luncani împreună cu principalul său colaborator Fundația Yana, prin Centrul de zi „Aurora”  au aderat la Programul național de exercițiu catehetic și scriere reflexivă „Biblia Călătoare”, program complementar, educațional-catehetic, în cadrul parteneriatului Școală-Biserică, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
 

Programul a fost înființat în scopul intensificării activităților cu caracter multidimensional – educațional, catehetic, comunitar și socio- emoțional, pentru a redimensiona parteneriatul dintre Școală și Biserică, susținut de Ministerul Educației, Patriarhia Română și Secretariatul de Stat pentru Culte și pentru a marca în mod inedit ziua de 13 noiembrie, Ziua Bibliei, instituită prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Din cadrul parohiei Luncani la acest program participă un număr de 24 de copii, din care 12 copii – redactori și 12 ucenici, susținuți de către părintele paroh Adrian Grigoraș și cadrele didactice ale centrului de zi, prof. educ. Doroftei Elena și prof. educ. Văcaru Elena, și constă în derularea unor activități de scriere, reflexivă, interpretativă, creativă, eseistică, de tip scrisoare – fluviu care va fi inspirată din lectura textului scripturistic. Scrisoarea fluviu va fi făcută pe o rolă de fax, delimitată pe porțiuni de 50 de cm, în care copiii vor transpune interpretări și comentarii, impresii de lectură scripturistică și opinii corelate cu mesajul biblic.

Astfel cei mici vor realiza un produs cultural / spiritual / tradițional simbolic reprezentativ pentru zona culturală, etnografică și spirituală a luncanilor . Ulterior se va organiza și o galerie complementară cu tema Locuri luate la pas de Biblia călătoare. Activitățile se vor desfășura în perioada perioada menționată, urmând ca în ziua de 15.01.2022, de Ziua Culturii Naționale să aibă loc festivitatea de premiere.

Cu această ocazie părintele Adrian a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare, doamnei prof. Daniela Ceredeev, reprezentantă a Inspectoratului Județean Școlar Suceava, doamnelor profesoare pentru implicare, tuturor participanților la această acțiune dar mai ales copiilor pentru atenția și priceperea de care dau dovadă în cadrul fiecărei activități desfășurate.

 

You may also like...