Prezență arhierească la Parohia Măgura I din Protoieria Bacău

Luni, 20 noiembrie 2023, în ajunul sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică, la Parohia “Sfântul Nicolae” din satul Măgura, Protoieria Bacău, la ceasul serii s-a săvârșit slujba Vecerniei de către un sobor de preoți aflat sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche.

La momentul cuvenit, clerul alături de credincioși au ieșit în întâmpinarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. Ierarhul a săvârșit slujba Litiei, binecuvântând pâinile, grâul, vinul și untdelemnul în biserica și casele credincioșilor de pe colina Măgurii.

După terminarea slujbei, Înaltpreasfinția Sa a sfințit o copie a icoanei Maicii Domnului adusă de la Mănăstirea Prodromu a Sfântului Munte Athos, care va rămâne spre închinare în lăcașul băcăuan, precum și o icoană confecționată din argint, cu Sfântul Nicolae, ocrotitorul bisericii.

A urmat apoi citirea imnului acatist închinat acestui sfânt odor de către chiriarh, iar la final, ierarhul a rostit rugăciuni de dezlegare și binecuvântare la început de post al Nașterii Domnului, pentru preoți și credincioși.

În cuvântul său, ierarhul a vorbit despre sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, precum și despre sfințenia unei icoane:
“Mâine prăznuim un mare eveniment din viața Maicii Domnului și anume intrarea ei în Templul din Ierusalim. Acest praznic al Maicii Domnului face parte din cele patru mari praznice împărătești închinate Născătoarei de Dumnezeu. Acesta de fapt este considerat ca un fel de început al mântuirii noastre deși începutul mântuirii noastre este cântat la Buna Vestire, căci atunci Maica Domnului a fost aleasă de umanitate să poarte Cerul în pântece. În contextul acestei sărbători iată că Maica Domnului a binevoit să vină în această parohie în forma acestei icoane, iar o icoană după ce este sfințită face darul celui zugrăvit acolo să se reverse către credincioșii care cu evlavie se închină, la fel cum și frățiile voastre vă veți închina de acum acestei icoane, în parohia dumneavoastră.”

La finalul momentului religios, Înaltpreasființia Sa a oferit domnului Cătălin Toma, Ordinul Melchisedec clasa a II-a în semn de aleasă prețuire pentru susținerea activităților pastoral-misionare și administrativ-gospodărești derulate la parohia “Sfântul Nicolae” din Măgura. Sfântul lăcaș a beneficiat în ultimii ani de ample lucrări de înnoire și înfrumusețare alături de ansamblul eclezial și incinta bisericii, toate acestea făcându-se sub coordonarea preotului Eduard-Constantin Ungureanu, parohul bisericii.  Răspunsurile la strană au fost oferite de către corala cântăreților bisericești din Protoieria Bacău.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...