Parohia Poiana Negustorului și filia Pădureni
Parohia Poiana Negustorului
Biserica cu hramul „Sfânta Treime”
Sat Poiana Negustorului, comuna Blăgești, județul Bacău
Istoric și așezare
Parohia Poiana Negustorului face parte din protopopiatul Bacău. Parohia cuprinde satul Poiana Negustorului, comuna Blăgești, județul Bacău și filia Pădureni, comuna Cândești, județul Neamț.
Parohia este situată în partea de nord- est a județului Bacău pe ruta Blăgești- Valea lui Ion- Țârdeni- Poiana Negustorului. În secolul al XIX- lea satul Poiana Negustorului făcea parte din comuna Valea lui Ion, iar în anul 1936 comuna Valea lui Ion a fost desființată.
Poiana Negustorului a devenit filie a parohiei Pădureni din anul 2016 prin desprindere de parohia Țârdeni, iar în anul 2020 a devenit parohie.
Lăcașul de cult
Istoria acestei așezări nu consemnează prezența unui lăcaș de cult de închinare până în anul 2017. Prin osteneala preotului paroh Răzvan- Ioan Simion, consiliului local și a unor ctitori binefăcători în anul 2016 s-a început proiectul de zidire a unei biserici pentru credincioșii satului Poiana Negustorului. Biserica are o suprafață de 96 mp și o înălțime de 12 m, fundație de beton, cu pereți de cărămidă BCA, acoperită cu tablă. La interior a fost împodobită cu catapeteasmă.
Preoți care au slujit:
Preot Gheorghe Căsăneanu
Preot Ioan- Răzvan Simion
Preot Lucian Dima
Sfințiri, resfințiri, slujbe cu arhiereu
29 octombrie 2017- IPS Ioachim Băcăuanul, arhiereu al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a oficiat slujba de sfințire a Bisericii „Sfânta Treime”.
Obiecte de patrimoniu
Nu sunt.
Parohia Poiana Negustorului
Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”
Sat Pădureni, comuna Cândești, județul Neamț
Istoric și așezare
Satul Pădureni este situat în comuna Cândești, județul Neamț la limita cu județul Bacău.
Lăcașul de cult
Lăcașul de închinare a fost ridicat în anul 1957 prin osteneala localnicilor. Biserica este construită din cărămidă, acoperită cu tablă. La interior, a fost împodobită cu catapeteasmă, icoane și mobilier.
Preoți care au slujit
Preot Neonil Budescu
Preot Gheorghe Căsăneanu
Preot Ioan- Răzvan Simion
Preot Lucian Dima
Obiecte de patrimoniu
Nu sunt.
(autor: Pr. Lucian Dima)