Ziua Unirii Principatelor a fost sărbătorită la Biserica „Precista” din Protoieria Bacău

Marți, 24 ianuarie 2023 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Biserica „Precista” din Bacău a fost marcată sărbătorirea celor 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Omagierea actului Unirii a debutat la ora 12.00 cu slujba de pomenire pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Primat Nifon, Mitropolitul Sofronie Miclescu şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor de la 1859.

În aceeași atmosferă caldă și emoționantă Pr. paroh Mihail Tomozei și Pr. slujitor Adrian-Constantin Bârdan au săvârșit slujba de Te-deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ. 

La acest eveniment omagial au participat reprezentanți ai Asociației Tradiții Militare Bacău, ai Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” Bacău, elevi de la Școala Gimnazială „Spiru Haret” și enoriași ai Parohiei „Precista”.

Au fost rostite alocuțiuni de către părintele paroh și d-na prof. Teodora Plăeșu, presedinta Asociației Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” Bacău în care s-a subliniat însemnătatea acestei zilei pentru istoria şi viaţa poporului nostrum, iar apoi tinerii prezenți au primit în dar CD-ul cu cântece patriotice, apărut la Editura „Filocalia” în anul 2022, textele fiind alcătuite de IPS Părinte Ioachim, și diplome de participare.

La final, elevii și reprezentanții Asociației „Tradiții Militare” s-au îndreptat spre Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Bacău, unde au depus în curtea instituției de învățământ o coroană la bustul domnului Unirii.

You may also like...