Pelerinaj pentru grupul catehetic al Parohiei Lipova, în cadrul Concursului Național Catehetic

Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, luni, 24 februarie 2025, beneficiarii grupului catehetic al Parohiei Lipova, sub coordonarea părintelui paroh Dănilă Liviu-Costel și sub îndrumarea doamnei învățătoare Aanei Mărioara, au pornit în pelerinaj la Patriarhia Română.

Astfel, s-a desfășurat cea de-a cincea activitate, de tip excursie, din cadrul Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri” din cadrul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.

Pelerinajul a debutat cu rugăciunile dimineții și de călătorie și a continuat pe parcursul zilei, cu pricesne și acatiste cântate de micii pelerini.

Primul obiectiv a fost Patriarhia Română, unde cei prezenți s-au închinat la Sfintele Moaște ale Sfinților ocrotitori ai acesteia (moaștele Sfinților Împărați Constantin și mama Sa Elena, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov și la moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina), ocazie în care și-au consolidat noțiunile învățate despre istoria înființării Patriarhiei Române.

De aici a urmat vizita Catedralalei Mântuirii Neamului, simbol al spiritualității românești și un monument impresionant al capitalei României, București. Copiii au aflat că proiectul acestei catedrale a fost inițiat cu scopul de a comemora sacrificiul și lupta poporului român pentru unitate și libertate de-a lungul istoriei. Aici, ei s-au închinat la moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur.

Al treilea obiectiv a fost Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ultima ctitorie a Sfântului voievod Constantin Brâncoveanu. Mormântul Sfântului Constantin Brâncoveanu, Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae (mâna), icoana făcătoare de minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (secolul al XVIII-lea), un Sfânt Epitaf lucrat de Maria Brâncoveanu, în timpul exilului, și candela din argint, așezată deasupra mormântului voievodului, sunt doar o parte din comorile duhovnicești ale acestui sfânt locaș de rugăciune, de care s-a bucurat grupul catehetic al parohiei.

Ultimul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Cernica, o oază de liniște, unde pelerinii s-au închinat la moaștele Sfântului Calinic de la Cernica, plecând cu dorința de a duce și la ei în comunitate, din picătura harului Duhului Sfânt, revărsată peste aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.

You may also like...