Sesiunea de primăvară a examenului de Capacitate preoțească, la Roman

Cu binecuvântarea și sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Centrul eparhial de la Roman s-a desfăşurat marți, 30 martie 2021, sesiunea de primăvară a examenului de Capacitate preoțească.

Verificarea cunoștințelor teologice și a capacității de a fi un bun păstor de suflete au constituit baza examenului de capacitate preoțească susținut de cei unsprezece absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior teologic înscriși în sesiunea de primăvară a examenului de Capacitate preoţească, desfăşurat la Roman, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Sala „Sfântul Ierarh Dosoftei” din incinta Centrului eparhial.

În fața comisiei coordonate de părintele Alexandru Daniel Zamfir, consilier administrativ, și alcătuită din preoți consilieri și inspector ai Centrului eparhial, precum și profesori de la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” Roman, candidații au susținut mai întâi testul psihologic, după care s-au desfășurat probele scrise la disciplinele Dogmatică, Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Omiletică.

Un moment important al examenului a fost întâlnirea candidaților cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim care le-a adresat întrebări din diverse ramuri ale teologiei evaluând capacitatea de deschidere față de mijloacele moderne de pastorație și de înțelegere a nevoilor spirituale ale omului contemporan.

Apoi, tinerii teologi s-au întâlnit cu membrii comisiei de examinare, unul dintre scopuri fiind acela de a proba dacă au chemare pentru misiunea  preoţească, de a verifica nivelul cunoştinţelor dobândite şi capacitatea de a le aplica în viaţa pastoral-misionară.  Examenul de capacitate preoțească a fost încheiat cu proba orală la disciplinele Liturgică, Omiletică, Legislație Bisericească și Exegeză Biblică.

You may also like...