Întâlnire a seniorilor Parohiei Sfântul Nicolae – Buhuși în cadrul proiectului „Hristos – lauda bătrâneților mele”

Joi, 7 octombrie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia Sfântul Nicolae din Buhuși a avut loc prima întâlnire a seniorilor din această comunitate în cadrul proiectului Protoieriei Bacău „Hristos – lauda bătrâneților mele” adresat persoanelor vârstnice.

Prin grija părintelui paroh Vasile Cozma au fost stabilite temele pentru perioada 1 octombrie – 12 decembrie, timp în care se va desfășura acest proiect, iar prima întâlnire a avut ca și coordonator pe părintele Sorin Munteanu care a pregătit și susținut credincioșilor cateheza cu titlul: „Pandemiile civilizației noastre” (lumea în stare de pandemie – răspunsuri teologice la situații actuale).

Abordarea acestei teme a fost și dorința participanților ținând cont de faptul că ne aflăm într-o perioadă de pandemie care a adus multe întrebări în conștiința credincioșilor, în unele locuri a creat o scindare, dar și o instabilitate spirituală a credincioșilor având ca exemplu participarea la Sfânta Liturghie și primirea Sfintei Împărtășanii.

Tema dezbătută a adus concluzia că această perioadă prin care trecem „nu este un blestem pronunțat de Dumnezeu asupra omului, pentru că Dumnezeu este iubire, iar iubirea lui Dumnezeu nu cade niciodată, iar relele anunțate pentru Adam și Eva după neascultarea lor se ivesc, de fapt, din însăși raționalitatea Creației, inevitabil afectată de păcat. Păcatul aduce pedeapsa, iar pedeapsa vine în mod natural asupra celui care ofensează creația, nu vine de la dreptatea lui Dumnezeu, care nici nu a lovit, nici nu cere satisfacție, ci de la dreptatea creației. Relele nu sunt de la Dumnezeu, ci se întorc dinspre Creație împotriva omului, ca o dreptate a acesteia.”

În a doua parte a zilei a fost organizată o vizită la centrul rezidențial „Satul seniorilor Milly”, însă din motive de siguranță sanitară, vizita a fost onorată doar de părintele Sorin Munteanu, care a petrecut o după-amiază în compania celor 75 de persoane vârstnice din cadrul acestui așezământ, punând în discuție aspecte legate de modul în care viața poate fi trăită și în astfel de comunități.

Preoții parohiei Sf. Nicolae – Buhuși alături de credincioșii comunității au nădejdea ca acest proiect să ajungă la inima celor care iau parte în implementarea lui, având totodată bucuria și dragostea de a face din acesta un proiect cu derulare permanentă în această comunitate parohială.

You may also like...