Un tătic în cer, un Părinte pe pământ

*întâlnirea IPS Părinte Ioachim cu preotesele văduve și copiii preoților, orfani de tată, din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului*

Duminica a 27-a după Rusalii a fost o zi cu o încărcătură emoțională deosebită pentru preotesele văduve și copiii preoților rămași fără tată la o vârstă fragedă, care au fost invitați de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru a petrece o zi în sânul marii familii duhovnicești pe care o reprezintă Biserica. Ziua dedicată copiilor și mămicilor care se află în această situație delicată, a început cu participarea la Sfânta Liturghie arhierească oficiată la Biserica „Sf. Nicolae” din Bacău.

ips_copii_brad
ana-ioana_glob
cadouri_4
cadouri_5
copii
copii_brad
copii_pomenire
dan_puric
evloghia
ioio_1
ioio2
ioio3
ioio4
ioio5
ioio6
ioio7
ioio8
ioio9
iresti
pomenire
pomenire_foto_preoti
pomenire_preoti
pomenire1
public_concert

În prezența a numeroși credincioși, alături de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, un sobor de preoți și diaconi a făcut pomenirea preoților din eparhia Romanului și Bacăului, care au trecut la Domnul, în circumstanțe tragice, în floarea vârstei. Momentul a fost cu atât mai impresionat cu cât a reunit în jurul ofrandelor aduse ca jertfă pentru sufletele celor adormiți întru Domnul 10 copii, cu vârste cuprinse între 1 și 19 ani, 3 mămici îndurerate și tot atâția bunici. După participarea la Sfânta Liturghie, copiii au primit daruri din partea părintelui protopop Costică Busuioc, parohul Bisericii „Sf. Nicolae”, și, cu toții, au participat la o agapă la Biserica „Sf. Gheorghe”.

După masă copiii, însoțiți de mămici și bunici, au petrecut 2 ore la Clubul IOIO, un altfel de loc de joacă, „ce sprijină copiii în dezvoltarea creativității, dobândirea de noi abilități și antrenarea minții, pregătindu-i pentru viitor”. Într-o atmosferă relaxată, copiii au avut ocazia de a se cunoaște unii pe alții și de a realiza cât de important este a dărui un zâmbet, a petrece timp de calitate cu cei care te prețuiesc și pe care îi iubești.

Ca un preambul al Anului omagial 2020, dedicat de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe pastorației părinților și copiilor și filantropilor ortodocși, ziua a inclus, după-amiază, o întâlnire informală între IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, copii și mămicile lor, la Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău. Aici, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim le-a adresat un cuvânt de binecuvântare și încurajare, iar în încheiere a oferit tuturor daruri de sărbători.

„Sperăm ca aceste întâlniri să devină o tradiție, care să încununeze sprijinul pe care încercăm să vi-l  oferim pe parcursul întregului an. Ne dorim să știți că nu sunteți singuri cu durerea dvs nici aici pe pământ. După cum în Cer aveți un Tată și rugători, tot astfel aici încercăm să vă fim părinți și prieteni, să simțiți că formăm împreună o mare familie duhovnicească. Vă îmbrățișăm părintește și vă îndemnăm să rămâneți aproape de Hristos și de Biserică, indiferent de crucea pe care o aveți de purtat.”, a spus în cuvântul său Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Ziua s-a încheiat cu invitația la concertul tradițional de colinde organizat de Protopopiatul Bacău. În deschiderea spectacolului, în fața a peste 1000 de spectatori, a cântat corul de copii al Parohiei Irești, după care a conferențiat dl Dan Puric. În încheiere, Grupul Psaltic bizantin misionar „Evloghia”, al Patriarhiei Române, a încântat auditoriul cu un florilegiu de colinde tradiționale românești și cântece patriotice. (Mioara Ignat)

You may also like...