Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită în Parohiile Hemeiuș și Orbic din Protoieria Bacău

Luni, 24 ianuarie, în Parohia Ortodoxă Hemeiuș s-a comemorat evenimentul istoric al Unirii Principatelor Române de la 1859.
Seniorii, beneficiari ai proiectelor Centrului de socializare “Sfântul Ierarh Dosoftei” ce se desfășoară cu binecuvîntarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au avut prilejul să celebreze evenimentul istoric de la 1859, când cele două Principate Moldova și Țara Românească s-au unit într-o singură suflare românească.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, a avut loc slujba de Te-Deum și a Parastasului pentru eroii neamului românesc. La final s-a ținut o scurtă prezentare istorică e evenimentului, iar cei prezenți au reținut ideea centrală de a fi recunoscători mereu pentru jertfa înaintașilor noștri, precum și invitația de a duce mai departe în familii valorile desprinse din această zi, patriotismul, credința în Dumnezeu și unitatea spirituală și de neam.
 
 
***
 
Parohia Orbic, a organizat Duminică, 23 ianuarie 2022, evenimentul intitulat „Unirea ne este nouă dragă!”, prilejuit de împlinirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române
În deschiderea zilei, s-a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia, conform recomandărilor Patriarhiei Române și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, au fost pomeniți toți cei care au contribuit la Unirea Principatelor Române din anul 1859 și s-au înălțat rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru că această Unire a constituit fundamentul statului român modern, România.
 
La ora 10:00 a fost săvârșită slujba parastasului pentru făuritorii Unirii Principatelor din 24 ianuarie 1859. D-na prof. Ana Huzum a susținut o alocuțiune despre semnificația Unirii. Toți cei de față au intonat: „Apel la Unitate al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, de Ziua Unirii Principatelor Române. Manifestarea s-a încheiat cu Hora Unirii în jurul bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ca gest simbolic peste timp, arătând în felul acesta solidaritate cu martorii unirii în împlinirea idealului de deșteptare națională și cristalizare a ideii de naționalitate.
 
 

You may also like...