Alegeri pentru Adunarea eparhială în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Cu binecuvântarea Înatpreasfințitului Părinte Ioachim, preoții şi mirenii desemnaţi din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului au participat joi, 26 aprilie 2018, la alegerea membrilor clerici şi mireni pentru Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pentru perioada 2018-2022.

Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 9296 din data de 6 octombrie 2017 și urmare a Deciziei Patriarhale Nr. 1 din 2018, pentru dizolvarea Adunărilor Eparhiale din mandatul 2014-2018 și desfășurarea alegerilor membrilor clerici și mireni în adunările eparhiale pentru mandatul 2018-2022, astăzi, 26 aprilie 2018, începând cu ora 09.00 s-au desfășurat alegeri pentru desemnarea deputaților clerici și mireni în Adunarea Eparhială în toate cele zece circumscripții electorale din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În cadrul celor șase protopopiate s-au delimitat cele zece circumscripții electorale: nr.1 şi nr.2 (Protopopiatul Roman); nr. 3, 4, 5  (Protopopiatul Bacău); nr. 6 şi nr. 7 (Protopopiatul Oneşti); nr. 8 (Protopopiatul Moineşti); nr. 9 (Protopopiatul Buhuși) şi nr. 10 (Protopopiatul Sascut).

Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. Se compune din reprezentanții aleși ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin, care au candidat cu binecuvântarea ierarhului locului. Membrii Adunării Eparhiale, clerici şi mireni, se aleg pe termen de patru ani. Ei pot fi aleşi pentru cel mult două mandate.

Numărul membrilor aleşi în Adunarea Eparhială este de 30, dintre care 10 membri clerici și 20 mireni. Au depus cereri și au participat o mică parte din deputații mandatului 2014-2018, cei care au mai putut opta pentru încă un mandat. Conform regulamentului, aceștia pot avea doar două mandate consecutive sau nu. Am avut bucuria să alegem în noua Adunare Eparhială oameni care în și prin activitatea lor au sprijinit activitatea socială dezvoltată de biserică și au fost aproape de noi în toate activitățile pe care le-am derulat pentru oameni întru slava Sfintei Treimi.

Adunarea Eparhială se întruneşte în ședință anuală de lucru, în primul trimestru al anului și în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.

(P.C. Pr. Daniel Alexandru ZAMFIR, Consilier eparhial și Purtător de cuvânt pentru Centrul eparhial)

You may also like...