Fairplay-ul sportiv, model pentru o lume mai bună

*mesaj cu prilejul începerii Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, 2016 *

În noaptea de vineri spre sâmbătă (5-6 august) ochii iubitorilor de sport din toată lumea vor fi îndreptați spre Rio de Janeiro, din Brazilia, unde vor începe Jocurile Olimpice, ediția 2016. Sportivi din întreaga lume se vor angaja în diverse competiții pentru a obține medalii sau rezultate cât mai bune la această ediție a Jocurilor Olimpice, ca să facă cinste țării pe care o reprezintă. Întrucât din delegația României care participă la această întrecere sportivă de anvergură fac parte și câțiva sportivi din Eparhia Noastră, în numele colaboratorilor de la Centrul Eparhial, al clerului și credincioșilor Noștri, precum și în nume personal, le dorim sportivilor și tuturor membrilor delegației României mult succes în împlinirea țelului pentru care s-au implicat în această competiție.

Sfântul Apostol Pavel ne spune că viața este o luptă permanentă: „Suferă împreună cu mine, ca un bun ostaş al lui Hristos Iisus. Nici un ostaş nu se încurcă cu treburile vieţii, ca să fie pe plac celui care strânge oaste. Iar când se luptă cineva, la jocuri, nu ia cununa, dacă nu s-a luptat după regulile jocului.” (2 Timotei, 2, 3-5). Într-o lume care are atâta nevoie de pace, toleranță, reconciliere și iubire hristică, dar în care domină inechitatea, nesiguranța și lipsa, competitorii participanți la Jocurile Olimpice, care au dorința de afirmare în spiritul păcii și iubirii jertfelnice, trebuie să inspire pe cei care au responsabilitate în a guverna destinele omenirii, încât și aceștia să ducă lupta cea bună, pentru a primi cununa dreptății lui Dumnezeu.

Din dorința sportivilor de a dobândi o medalie să se nască dorința tuturor de a realiza o civilizație în care să domnească iubirea și pacea lui Hristos, Cel ce ne reunește pe toți într-o familie între ai cărei membri nu există diferențe.

Această sărbătoare a sporturilor să fie ocazia prielnică menită să ne sprijine pe toți să trecem peste dificultățile vremii, peste necazurile ce ne împresoară și să ne ajutăm în spirit de echipă, ca toți să fim una, cum ne-a învățat Mântuitorul nostru Iisus Hristos (cf. Ioan 17, 21), pentru a construi o lume mai bună, mai sigură, mai prosperă, mizând pe un viitor plin de speranță și iubire.

† Ioachim,

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

You may also like...