Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a deschis sesiunea de primăvară a cursurilor de formare profesională pentru preoți

Joi, 9 mai, la Mănăstirea Miclăușeni din Arhiepiscopia Iașilor, a avut loc deschiderea cursurilor de Definitivat și Gradul II în preoție pentru 51 de preoți din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan la acest eveniment a fost Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

b9571baa-ef92-4383-b5a8-95b7225748c3
9f0f450b-9892-41ff-92dd-6c2e9063b576
66ae1f19-7c62-4ffc-b7cf-77cf2f373155
97fdff15-49f4-44d8-91a9-d5e68bca3ffc
c97ac0db-63f8-483d-9444-28687dada3a7
cdd8bdb4-50af-42b2-84be-c9f3e465615d

Sesiunea de primăvară a cursurilor de Definitivat și Gradul II în preoție a debutat anul acesta la Mănăstirea Miclăușeni din Arhiepiscopia Iașilor cu participarea cursanților la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de 10 preoți din toate cele patru eparhii.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele profesor Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, a adresat celor 51 de cursanți un cuvânt de învățătură în care a subliniat câteva aspecte legate de importanța perioadei liturgice actuale și specificul cursurilor de formare profesională.

 Într-o zi și perioadă specială am avut binecuvântarea de a sluji Sfânta Litughie prezidată de Părintele Arhiepiscop Ioachim în această veche mănăstire și loc istoric din Moldova. E o zi specială pentru că astăzi facem pomenirea aducerii sfintelor moaște ale Sfântului Nicolae și, de asemenea, este pomenit și prorocul Isaia, numit și evanghelistul Vechiului Testament. Suntem într-o perioadă specială postpascală, când ne salutăm și cântăm cel mai frumos imn de biruință: Hristos a înviat! 

În această zi, la Mănăstirea Miclăușeni, debutează cursurile de Definitivat și Gradul II în preoție, ajunse anul acesta la a LXXI-a ediție, ele fiind inițiate de vrednicul de pomenire Patriarh Iustinian Marina în anul 1948. Dacă la început aceste cursuri erau ținute doar la Sibiu și București, după anii nouăzeci, după reînființarea facultăților de teologie din țară, ele au început să fie organizate și la alte facultăți de teologie. În Moldova, aceste cursuri sunt organizate sub egida Sinodului Mitropolitan al Moldovei și Bucovinei. 

Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a binecuvântat deschiderea cursurilor de formare profesională și pe cei 51 de preoți participanți, în numele Sinodului Mitropolitan și al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

 Suntem aici cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan care m-a rânduit să fac deschiderea oficială a cursurilor din partea Sinodului Mitropolitan. Aceste cursuri inițiate de Patriarhul Iustinian aduc un plus, o revigorare a vieții pastoral-misionare a preotului care înțelege să rămână în comuniune cu ierarhul său, în dialog cu frații întru slujire și să accentuieze punctul central al vieții lui misionare, Sfânta Liturghie și liturghia cuvântului. Programul teoretic al acestor cursuri este împletit cu programul liturgic tocmai pentru faptul că orice lucru în viață trebuie să înceapă și să fie însoțit de rugăciune. Totodată, slujind în sobor în această perioadă de pregătire, fiecare preot trebuie să înțeleagă faptul că este ministru al Tainelor Bisericii și că este chemat să împartă pe Cel care nu se împate și nu se desprte – Hristos Euharistic. De asemenea, participând la slujba în sobor împreună cu Ierarhul vă îndemn să vă reamintiți că cel mai important moment din viața preoțească este atunci când Ierarhul hirotonisitor în vremea când ați fost rânduiți să deveniți misionari, în cadrul liturgic, după ce s-au consacrat elementele euharistice, v-a oferit pe o tipsie Trupul lui Hristos pentru a-L păstra până la a doua venire a lui Hristos. 

Tot cu acest prilej, Ierarhul a vorbit despre actualitatea învățăturii lui Hristos și despre vocația liturgică apreotului:

 Învățătura lui Hristos rămâne normativă până la sfârșitul veacurilor. El nu a venit cu altă învățătură în mileniul al treilea, ci Evanghelia Lui este permanent nouă și înnoitoare până la sfârșitul veacurilor. Ceea ce trebuie să vă motiveze participând la aceste cursuri este faptul că trăiți comuniunea în Iisus Hristos și cuminecarea în comunitate și de aceea trebuie să fiți permanent în legătură de rugăciune cu Dumnezeu și cu cei încredințați spre păstorire. 

După ce am ieșit din careul sfânt al bisericii, din universul liturgic, trebuie să avem aceeași calitate de miniștri ai tainelor continuând liturghia dincolo de pragul bisericii și împlinind Taina aproapelui, taina a opta, prin care putem acede în infinitul lui Dumnezeu. Viața noastră trebuie să fie o continuă liturghie. 

La final, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit părintelui decan Ion Vicovan și tuturor cadrelor univarsitare de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași pentru profesionalism și implicare în formarea tinerilor teologi și a preoților pentru viața liturgică și pastoral-misionară a Bisericii.

În cadrul cursurilor de formare profesională, timp de 10 zile, 21 de preoți din Arhiepiscopia Iașilor și câte 10 din celelalte eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, vor participa la seminarii și ateliere interactive susținute de profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, precum și de alți profesori invitați special la acest eveniment sau ierarhi din eparhiile Mitropoliei.

Liturghii arhierești vor fi oficiate și în zilele următoare de către ierarhi din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Slujbele vor fi urmate în fiecare zi de cursuri, ateliere și dialoguri între participanți și profesori. Atelierele din această zi au fost susținute de pr. prof. univ. dr. Patriciu Vlaicu, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava și pr. prof. univ. dr. Sebastian Moldovan.

(Relatează Doxologia.ro)

You may also like...