Liturghie arhierească la Parohia „Sfântul Nicolae” din Bacău

Duminică, 9 decembrie 2018, în Duminica a XXVII-a după Rusalii,  preoții slujitori ai Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bacău, împreună cu credincioșii parohiei au trăit bucuria sfântă de a primi festiv în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a oficiat slujba Sfintei Liturghii alături de un sobor de preoți și diaconi băcăuani.

20181209_120234
20181209_114959
img_6212
whatsapp_image_2018-12-09_at_09.53.03
whatsapp_image_2018-12-09_at_10.45.24
whatsapp_image_2018-12-09_at_10.45.41

Istoricul locaș de cult al parohiei cu hramul Sfântului Nicolae din municipiul Bacău a găzduit o Sfântă Liturghie cu totul specială prin prezența Părintelui Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care s-a rugat împreună cu preoții băcăuani alături de poporul credincios din centrul istoric al urbei. La slujbă au luat parte și oficialități județene, locale și notabilități ale orașului. În cadrul slujbei a avut loc și o hirotonie întru preot.

În cuvântul adresat credincioșilor, la final, Ierarhul a explicat mesajul pericopei evanghelice citite, vorbind despre Liturghia din biserică și slujirea aproapelui:

 Mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne putem întâlni în Liturghie. Aceasta este Taina Tainelor. La slujbă ne încărcăm cu energia pozitivă. Liturghia de dincolo de Biserică are aceeași însemnătate, aceeași putere harică, pentru faptul că este taina a opta, adică taina fratelui. În aproapele îl descoperi pe fiecare om și indiferent de starea lui socială el are în dânsul chipul nemuritor al Lui Dumnezeu Iubire.

Tot acum, Chiriarhul a reamintit despre regăsirea Crăciunului autentic:

 Creăm comuniunea cu aproapele și după aceea se formează comunitatea.  Fiecare dintre dumneavoastră, în Bacău, sunteți ctitori de lăcașuri sfinte. Vă mulțumim pentru ajutorul pe care l-ați oferit pentru Catedrala Națională. În fiecare suflet se ridică câte o catedrală. Să rămânem la această dimensiune a bisericii din care facem parte. Să avem grijă la Crăciun ca aceste umbre de lumină falsă din lumea păcătoasă să nu acopere lumina lină a lui Hristos. Dacă Crăciunul este darul Cerului pentru noi, noi să dăruim viața și jertfa noastră. Acea pace adusă la nașterea lui Hristos să o propovăduim și noi în familiile noastre, în comunitatea noastră, în orașul nostru sau acolo unde ne desfășurăm activitatea în viața aceasta.

La final, Părintele Arhiepiscop Ioachim a felicitat pe părintele paroh Costică Busuioc, alături de părinții împreună slujitori, Ciprian Olteanu și Eduard Cozma pentru frumoasa misiune desfășurată cu timp și fără timp pentru binele duhovnicesc al păstoriților încredințați, dar și pentru lucrările de renovare și înfrumusețare a lăcașului de cult, lucrări care se apropie de final.

Părintele paroh Costică Busuioc a oferit Chiriarhului o icoană în semn de prețuire, iar corala Armonia de la Constanța a oferit răspunsurile la strană.

(Pr. Daniel Marari)

You may also like...