Mulțumire în Liturghie pentru viața primită în dar

În duminica a 4-a din Postul Mare, a Sf. Cuv. Ioan Scărarul, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman.

binecuvantare-66
aniversare-66
masti-croitorie15
cu-pr-vicar-aniversare-66_0

În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre viața Sf. Ioan Scărarul și despre calea mântuirii, pe care ne-a pus Dumnezeu și ne-a cerut să nu ne abatem de la ea. „Acesta trebuie să fie o scara a virtuților, pe care să nu o părăsim indiferent de capriciile vremii, cu care ne confruntăm pe drumul nostru spre Eshaton.” În continuare Înaltpreasfinția Sa ne-a îndemnat „să ne așezăm mereu pe calea cunoașterii de Dumnezeu, care să fie un urcuș făra întrerupere.”

Ierarhul de la Roman nu a pierdut din vedere și situația actuală: „Biserica este silită astăzi să își împlinască misiunea ei în lume într-un mod excepțional. Suntem nevoiți să stăm la distanță unii de ceilalți. Însă trebuie să înțelegem lucrurile în mod pozitiv.

Ceea ce se întâmplă acum nu este o prigoană asupra Bisericii, ci este o epidemie care a invadat Pământul. Dacă oamenii au fost opriți să intre în bisericile de pe întreaga planetă, îngerii lor nu au fost opriți să umple bisericile. Astăzi am simțit aici, în Liturghia noastră, o alternanță între Liturghia pămânească și Liturghia îngerească. De aceea, slujind în biserica aceasta, „a sta în Cer ni se pare”, alături de prietenii și casnicii lui Dumnezeu, îngerii și sfinții. Nu vă întristați, ci bucurați-vă, măcar că astăzi avem puterea de face Liturghia să răsune în casele noastre prin mijloacele moderne: radio, televiziune, Internet. Este și aceasta o jertfă pentru Dumnezeu, pentru care El menține asupra noastră mantia iubirii Sale milostive.”

La ceas aniversar, în ziua împlinirii a 66 de ani de viață, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a solicitat alcătuirea unui raport sinteză privind activitățile de asistență socială și socio-medicală, în contextual pandemiei cu noul tip de coronavirus (COVID-19). Acesta prezintă modul în care Arhiepiscopia Romanului și Bacăului se implică, alături de autoritățile publice județene, în sprijinirea persoanelor vulnerabile din județul Bacău, în special persoanele vârstnice vulnerabile din toate parohiile protopopiatelor județului Bacău (Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Sascut). De asemenea, parohiile și mănăstirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au făcut și continuă să facă donații de măști și aparatură medicală insitituțiilor și voluntarilor implicați în ajutorarea celor infectați cu noul tip de coronavirus. Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” pune la dispoziție serviciul propriu de ambulanță, Autoutilitara Mercedes Sprinder 316 de Tip A1-A2 și ambulanțierul, pentru urgențele medicale din județul Bacău, iar Protopopiatul Bacău a oferit unicul dispozitiv pentru dezinfectarea mașinilor de ambulanță și MAI din județul Bacău.

În acest context, Ierarhul Romanului și Bacăului, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a decis că își va dona salariul pentru luna în curs, care, împreună cu donațiile preoților băcăuani, va fi folosit în vederea achiziționării de aparatură medicală (nebulizator pentru dezinfecția terminală în zona ATI sau aparat de monitorizare funcții vitale) pentru spitalele din județul Bacău.

IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim îndeamnă pe toți cei interesați să sprijine acțiunile de asistență socială și socio-medicale ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului să apeleze la telefonul 0749666581 (call center al Sectorului de Asistență socială și ONG al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului), iar voluntarii să se înscrie în programele de intervenție socio-medicale ale eparhiei la adresa de mail voluntariarb@gmail.com . (Mioara Ignat)

You may also like...