Parohia Chetriș a găzduit întrunirea Cercului Pastoral Nr. 3 din Protoieria Bacău

Joi, 9 iunie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Chetriș a avut loc întrunirea Cercului Pastoral Nr. 3 din Protoieria Bacău. La eveniment au fost prezenți slujitorii sfintelor altare ale parohiilor din cuprinsul cercului pastoral, alături de părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche. 

În zorii zilei, credincioșii s-au adunat în biserica satului lor pentru a fi părtași la Sfânta Liturghie oficiată sub protia părintelui protoiereu. Urmând obiceiului întâlnirilor de acest fel, au fost rânduiți doi preoți pentru a cuvânta poporului și colegilor preoți pe marginea a două teme care fac referire la tematica propusă de Anul Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. 

După citirea pericopei evanghelice, părintele Iulian Adam, parohul bisericii din Holt a vorbit celor prezenți despre „Rugăciunea psalmilor: texte de inspirație a Duhului Sfânt și frământări ale sufletuli omenesc în fața lui Dumnezeu”. Subiectul abordat a adus lămuriri cu privire la felul, numărul și autorii psalmilor, dar și la modul în care Psaltirea trebuie citită de către credincioși. 

Imediat după momentul împărtășirii cu Sfintele Taine, părintele Marin Racoviță, parohul bisericii din Coteni, a susținut expunerea cu tema „Evlavia față de Maica Domnului a Sfântului Grigorie Palama”. Cuvintele părintelui, atent alese pentru a capta atenția auditoriului, au relatat despre faptul că deși fiind un adevărat trăitor al credinței, Sfântul Grigorie nu a ezitat în a aduce rugăciuni către Maica Domnului. Acest lucru, a subliniat părintele, este un model pentru fiecare dintre noi, spre a păstra și îmbogăți smerenia și evlavia noastră pentru Hristos, Maica Sa și Sfinții bineplăcuți Lui. 

La finalul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba de Te-Deum spre a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra comunității parohiale, dar și pentru binecuvântarea revărsată în cei 20 de ani de neîncetată slujire a părintelui paroh Liviu-Vasile Dănilă. În încheierea momentului de mulțumire, părintele paroh a adresat un cuvânt prin care și-a arătat recunoștința față de sprijinul credincioșilor care au susținut fiecare demers al părintelui, dar și pentru faptul că au vegheat împreună atât la zidirea și înfrumusețarea bisericii de zid, cât și la statornicirea bisericii din sufletul fiecăruia. 

În continuarea părintelui Liviu, părintele protoiereu a adresat gândurile sfinției sale de felicitare la plinirea acestei vremi și a evidențiat încă o dată deosebita misiune pastoral-administrativă derulată la bisericile din Chetriș și Gioseni, aflate sub oblăduirea părintelui Liviu. De asemenea, părintele protoiereu a transmis binecuvântarea ierarhului și aprecierea Înaltpreasfinției Sale față de activitățile duhovnicești și administrativ-gospodărești desfășurate în parohiile Protoieriei Bacău, iar în acest sens, părintele protopop a oferit părintelui paroh o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva pe Tron, asemenea celei din Catedrala Arhiepiscopală de la Roman. Același odor l-au primit și cei doi preoți care au cuvântat, pentru ca Sfânta Parascheva să troneze precum în icoană și în inimile lor, cultivând virtuțile și faptele cele bune. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...