Monumentul Eroilor din Parohia Ciuturești a fost sfințit

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, sâmbătă, 15 iunie 2024 a fost sfințit Monumentul Eroilor din Parohia Ciuturești (comuna Odobești, jud. Bacău). A fost o acțiune inițiată de Parohia „Sfântul Dumitru” prin preotul paroh Daniel Pruteanu fiind alături Cercul Pastoral nr. 5 coordonat de către părintele protopop Eugen-Ciprian Ciuche.

Instituții administrative și organizații de sorginte istorică, culturală și militară au făcut ca importanța istorică a acestei sfințiri să fie bine resimțită de către toți participanții, și enumerăm Primăria Odobești – prin doamna primar Andriana Ojog, Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala „Col. Corneliu Chirieș” a județului Bacău – prin președintele Dănuț Voicu, Asociația Veteranilor de Război Filiala Bacău – prin gl. fl. aer. rtr. Vasile Florea, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Filiala Bacău – prin col. rtr. Costel Ciupercă.

70 de elevi ai școlii din Ciuturești, care au primit insigne ale Cercului Cultului Eroilor, au realizat patru mici spectacole diferite, celebrându-i pe înaintași. Este principalul câștig al acestui eveniment, deoarece toți cei care au dezgropat și revigorat trecutul o fac pentru viitorul reprezentat de acești copii îndrumați de învățători și profesori patrioți coordonați de directoarea Elena Gabriela Scorțanu, Parohia „Sfântul Dumitru” Ciuturești, Protopopiatul Bacău, Cultul Eroilor, Asociația Veteranilor, Asociația Cadrelor în Rezervă au acordat distincții celor care au contribuit la realizarea acestui monument și a multor altora. La final, a avut loc depunerea de coroane de flori, pe acordurile Imnului Eroilor.

Pe monumentul din curtea Bisericii din Ciuturești sunt gravate numele a 46 de eroi din comunitate, care și-au dat viața în cele două războaie mondiale. Ele vor rămâne acolo pe vecie, pentru a aminti generațiilor ce se vor succeda că românismul există datorită unor astfel de eroi, care l-au apărat cu prețul suprem: viața.

You may also like...