Slujbă de pomenire pentru „Buciumenii Precistei” în Parohia Galbeni

În ,,Anul comemorativ al celor adormiți întru Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor” cu binecuvântarea Inaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia Galbeni, a fost oficiată slujba de pomenire a celor trecuți la cele veşnice în partea de nord a satului numită în vechime Buciumenii Precistei unde până la sfârşitul secolului XIX a existat o biserică şi un cimitir parohial şi unde enoriaşii au ridicat în anul 1990 o troiță pe locul sfintei mese.

După oficierea parastasului, părintele paroh Gheorghe-Adrian Merlușcă în cuvântarea sa a prezentat credincioșilor prezenți câteva aspecte din istoria locului:

      ,,Zona aceasta a făcut parte din moșia Cantacuzinilor care au donat-o Mănăstirii Precista din Roman de aceea a fost cunoscută cu numele de Buciumenii Precistei iar parâul din apropiere poarta până astăzi numele Precista. Nu sunt consemnări ale zidirii bisericii de lemn în afara unei însemnări pe o psaltire a ultimului preot care a slujit aici, preotul Ioan Năsturaş. Fii preotului Ioan Năsturaş au activat ca ofițeri ai armatei române în al II – lea Război Mondial şi anume Amiralul Vasile Năsturaş cunoscut ca părintele primului submarin românesc, si Volbură Poiană Năsturaş, cunoscut scriitor si militar de carieră. În primul război mondial, biserica a suferit numeroase stricăciuni din partea armatelor germane şi ruseşti fiind parese folosită și ca depozit de muniție. Din spusele bătrânilor aflăm că aici şi-au aflat sfârşitul şi odihna veşnică soldați ruşi dar şi mulți soldați germani au fost executați de armata sovietică, la marginea cimitirului pe malul parâului Precista”.

După razboi biserica ruinată și cimitirul au fost părăsite dar credincioşii poartă amintirea celor de demult și la inițiativa părintelui paroh au statornicit ca în prima duminică de dupa Pogorârea Duhului Sfânt ,,a tuturor Sfinților” să se oficieze slujba parastasului aici în cetatea morții, pentru toți cei uitați si neştiuți, nutrind sparanța ca prin sprijinul autorităților locale, terenul fostului cimitir sa fie acordat parohiei pentru împejmuire cu gard,  identificarea și marcarea cu cruci a mormintelor și ridicarea unei clopotnițe pentru neuitare a celor trecuți la cele veşnice şi care merită respectul nostru si cuvenita rugăciune.

Fie lor veşnică pomenire!

Pr. Gheorghe-Adrian Merlușcă

You may also like...