Episcopul Melchisedec Ștefănescu a fost elogiat în Parohia Gârlenii de Sus

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Duminica a II-a după Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, în parohia Gârlenii de Sus, la biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului, după Sfânta Liturghie a fost săvârșit parastasul vrednicului de pomenire, Episcop Melchisedec Ștefănescu (n. 15 februarie 1823, Gârcina, județul Neamț — d. 16 mai 1892, Roman, Neamț).

Episcopul Melchisedec Ștefănescu a fost un ierarh și istoric român, membru titular (1870) al Academiei Române. Considerat cel mai deștept dintre toți episcopii vremii sale, a fost numit ministrul culturii de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la propunerea bunului său prieten Mihail Kogălniceanu. A susținut pe toate căile posibile lupta pentru independența României și formarea României Mari. Nu a reușit să vadă cu proprii săi ochi România Mare, dar ideile Preasfinției Sale au străbătut timpul și au influențat următoarea generație de oameni politici, iubitori de Hristos, de neam și de țară.

Viața sa a fost o jertfă continuă, între Biserica pe care a păstorit-o cu dragoste și blândețe și țara căreia i-a slujit și i-a oferit ce a avut mai de preț, lăsând în urma lui primul Spital Municipal din Roman, o grădiniță, un seminar teologic, o Episcopie bine structurată și organizată, o bibliotecă imensă și o bursă de studii elevului cu cele mai bune note.

Episcopul Melchisedec Ștefănescu a fost un model pentru toți cei din timpul lui și este un model și pentru noi cei de astăzi.

Cu ale sale rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase miluiește-ne pe noi!

You may also like...