Cateheză despre Sfânta Cruce în Parohia Gârlenii de Sus din Protoieria Bacău

„Te‑ai gândit însă vreodată că putem călători înlăuntrul inimii? Și nu, nu este nicidecum o călătorie imaginară sau fan­tastică, ci una cât se poate de reală, te asigur! Inima ta este un tărâm adânc, adânc și foarte întins. Îți trebuie o viață ca să‑l cutreieri. Aici însă nu te poți orienta decât cu alt fel de hărți și alt fel de busole și, neapărat, ai nevoie de o călăuză cu experiență, căci altfel te poți rătăci”.

Pe 19 martie, în a 3- a Duminică din Postul Mare, Duminică Sfintei Cruci, în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Gârlenii de Sus cu binecuvântarea Părintelui nostru Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, preoții parohiei au continuat lucrarea de catehizare. Astfel urmând rânduiala din Duminica Sfintei Cruci, după citirea Evangheliei a fost ținută o scurtă cateheză despre ce este crucea, dar și despre cele trei etape prin care orice creștin trece până la întâlnirea autentică cu Hristos Mântuitorul: lepădarea de sine( egocentrismul, egoismul), purtarea sau asumarea crucei, urmarea lui Hristos.
Crucea, acest punct invizibil ce unește cerul cu pământul, o intersecție spirituală în centrul căreia este Hristos care ne întâmpină prin cuvintele: Îndrăzniți, Eu am biruit lumea (Ioan 16, 33).

Ridicând mâinile sale, trupul omului devine o cruce, iată crucea pe care trebuie să ne o asumăm în mod personal în această relație cu Hristos Mântuitorul nostru.

O altă parte specială a zilei a fost citirea poveștii „O călătorie către Împărăția cerurilor”. O carte care explică Sfânta Liturghie pe înțelesul copiilor.
Cu multă răbdare tinerii au ascultat povestea, iar pe parcursul ei chiar au intervenit și au discutat pe baza textului.
Urmează să fie continuat acest cerc catehetic pentru copii, aducând alte și alte povești în prim plan.

Pentru cei interesați, in Duminica a 5-a din Postul mare, Duminica Sfintei Maria Egipteanca va fi organizat după Sfânta Liturghie difuzarea filmului „Omul lui Dumnezeu”, un film despre viața Sfântului Nectarie de Eghina, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți Sfinți, mare făcător de minuni.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

You may also like...