Parohia Hemeiuș a găzduit întrunirea Cercului Pastoral Nr. 10 din Protoieria Bacău – Final de program dedicat Anului Omagial 2022

Marți, 13 decembrie 2022 în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Dosoftei, ocrotitorul Centrului Socio-Educațional al Parohiei Hemeiuș, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Hemeiuș din Protoieria Bacău a fost gazda întrunirii Cercului Pastoral Nr. 10. Ultima întâlnire de tip Cerc Pastoral din acest an a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, iar după cum este obiceiul întâlnirilor Cercurilor Pastorale, au fost rânduiți doi preoți care au cuvântat pe marginea unei teme care face referire la însemnătatea Anului Omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. De asemenea, cu acest prilej a fost implementat și în cadrul acestei parohii proiectul Protoieriei Bacău intitulat „Eroi au fost, Eroi sunt încă!” derulat cu binecuvântarea ierarhului.

Evenimentele zilei au debutat cu Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-a săvârșit un Trisaghion spre pomenirea eroilor comunității, iar la final, credincioșii care s-au pregătit s-au împărtășit cu Sfintele Taine, urmând ca mai apoi să asculte expunerea părintelui Bogdan Neacșu, parohul bisericii din Fântânele. Din tema susținută de către părintele, intitulată „Rugăciunea transmisă prin media și rețelele sociale nu poate înlocui participarea fizică a credincioșilor la viața liturgică a Bisericii”, auditoriul a putut afla despre modurile de exprimare și manifestare ale sentimentului religios prin participarea efectivă la slujbele Bisericii, dar și despre sinceritatea omului cu el însuși, cu semenii și mai ales cu Dumnezeu prin rugăciunea comunitară. 

Următorul orator al întâlnirii a fost părintele Sebastian Pascariu, slujitor al bisericii din Racova care a cuvântat pe tema „Manifestarea lui Dumnezeu în lume prin minuni ca răspuns al rugăciunilor stăruitoare: puterea de manifestare a răului este învinsă de Atotputernicia lui Dumnezeu prin rugăciunea însoțită de credință și post”. Cuvintele părintelui au reliefat auditoriului ideea unei rugăciuni capabile să înfăptuiască minuni, aceasta nefiind altceva decât singurul mijloc de comunicare al omului du Dumnezeu. 

Înainte ca poporul alături de slujitori să continue programul zilei, părintele protoiereu a apreciat râvna pastorală a părintelui paroh Andrei Antal, dăruind în acest sens din partea ierarhului o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva pe Tron, asemenea celei din Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Aceeași icoană, în semn de prețuire pentru cuvântul cu putere multă, au primit-o și preoții oratori ai întrunirii. 

După momentele petrecute în biserică, clerul alături de oficialitățile locale reprezentate prin persoana domnului primar Constantin Sava și popor au mers către Monumentul Eroilor amplasat în centrul Comunei Hemeiuș, acolo unde a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru eroii comunității care s-au jertfit pentru neamul și patria lor. În cadrul acestui moment a fost prezentă și Asociația Cultul Eroilor – filiala Bacău „Col. Corneliu Chirieș”, reprezentată de către domnul președinte Dănuț Voicu și domnul vicepreședinte Cristinel Aioanei. În continuare a urmat depunerea coroanelor pe acordurile solemne ale imnului dedicat eroilor denumit „Odă poporului român” compus de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, de către Protopopiatul Bacău, Parohia Hemeiuș, Școala din sat și Primăria Hemeiuș prin reprezentanții lor.

Cu. această ocazie s-a finalizat programul Protoieriei Bacău dedicat Anului Omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț care a însemnat 24 de parohii care au găzduit întruniri de cerc pastoral, 48 de preoți care au conferențiat pe marginea a 64 de teme propuse de către Patriarhia Română cu referire la Anul Omagial 2022, un total de 72 de preoți implicați în activități și mii de credincioși care au putu afla informații ziditoare de suflet cu privire la rugăciunea minții, isihasm și sfinții care au practicat și desăvârșit aceasta. 

De asemenea, Parohia Hemeiuș a fost a 20-a parohie care a participat la proiectul Protoieriei Bacău intitulat „Eroi au fost, Eroi sunt încă!”, derulat în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala „Col. Corneliu Chirieș” Bacău. 

You may also like...