Cateheză despre sărbătoarea Floriilor la Parohia Lazaret din Protoieria Bacău

Cateheza de ieri din 16 aprilie, susținută de părintele protopop Eugen-Ciprian Ciuche la Parohia Lazaret, a cristalizat importanța sărbătorii de azi, Intrarea Domnului în Ierusalim și recapitularea tuturor evenimentelor din săptămâna Patimilor prin intermediul icoanelor. Pentru captarea atenției, am vizionat un filmuleț despre Dumnezeu Fiul care a fost răstignit de evrei, nerecunoscându-l ca rege. Părintele a invitat participanții la o conversație euristică, adresând întrebări și discutând pe larg patimile Domnului și momentele cele mai importante.

În a doua parte a catehezei am călătorit în universul icoanelor. Prima icoană prezentată a fost cea a Intrării Domnului în Ierusalim, părintele ne-a ajutat să observăm micile detalii și ne-a explicat ce reprezintă. În icoana menționată anterior, Mântuitorul a venit pe un mânzul asinei ca să arate smerenia față de oameni, și nu pe un cal cum veneau regii. Pentru explicarea hainelor aruncate de oameni, părintele ne-a trimis la geneză, amintindu-ne de faptul că Adam și Eva nu se rușinau în rai, dar în momentul în care au fost conștienți de goliciunea lor și dați afară, îngerul le-a cusut haine din piele, acele haine se numeau hainele rușinii, de aceea oamenii din icoană își dădeau hainele jos, acele haine reprezintă dovezile păcatului, iar în prezența Domnului păcatele sunt iertate. Alte icoane explicate au fost cea a sărutării lui Iuda, cea când Simon îi ținea crucea Domnului, a răstignirii Mântuitorului, urmate de povestirea importanței fiecărei zile din această săptămână fundamentală.

Pentru fixarea noțiunilor învățate, părintele ne-a arătat două icoane ale Învierii, datorită faptului că ne-au fost explicate simbolurile; (Adam și Eva ridicați de Dumnezeu Fiul din iad, culorile hainelor lor, Adam având mai mult albastru semnificând o fire dumnezeiască și Eva roșu, având o fire omenească, porțile iadului fiind zdrobite, Mântuitorul cu haină ridicată semnificând pogorârea din Rai), copiii au reușit să diferențieze și au răspuns corect.

Cateheza s-a încheiat cu feedback-ul copiilor și cu glasurile lor rostind cu bucurie rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”.

Iustina Lăcătușu

You may also like...