Cercul Pastoral Nr. 12 al Protoieriei Bacău s-a întrunit la Parohia Măgura I

Joi, 23 noiembrie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia „Sfântul Nicolae” din Măgura a avut loc întrunirea Cercului Pastoral Nr. 12 al Protoieriei Bacău. Ziua a debutat cu săvârșirea slujbei Tainei Sfântului Maslu, sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche. Bucuria reîntrunirii a fost dublată de faptul că începând de săptămâna aceasta, în lăcașul de cult a fost așezată definitiv spre închinare o copie a icoanei Maicii Domnului „Prodormița” din Sfântul Munte Athos.

După terminarea slujbei, așa după cum este rânduiala întâlnirilor de cerc pastoral, cei prezenți au asistat la prezentarea unei cateheze a cărei teme face referire la Anul Omagial sau Anul Comemorativ al anului 2023.

Tema expusă de către părintele Vasile-Cristinel Balcanu, parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Dealu Nou a fost „Sfântul Andrei Cretanul – important autor creștin de canoane liturgice”. Din prezentarea părintelui, auditoriul a aflat despre numărul și felul canoanelor, autorul lor, precum și despre utilizarea acestora în cultul divin public ori în rugăciunea particulară a credinciosului, ca mijloc de rugăciune.

La finalul prezentării, părintele protoiereu a mulțumit credincioșilor pentru prezența la Taina Sfântului Maslu, a felicitat pe părintele Vasile-Cristinel Balcanu pentru dragostea împărtășirii cunoștințelor și a transmis din partea ierarhului aprecierea și purtarea în rugăciune pentru întreaga activitate misionar-pastorală pe care părintele paroh Eduard-Constantin Ungureanu, o derulează cu multă râvnă în comunitatea încredințată spre păstorire.

De asemenea părintele protoiereu a vorbit credincioșilor și despre specificul întâlnirilor de cerc pastoral, acestea având în componența lor și prezentarea unei cateheze, cele din prima jumătate a anului referindu-se la tematica Anului Omagial al pastorației persoanelor vârstnice, iar cele din a două jumătate având tematici din cadrul Anului Comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.

La agapa frățească ce a urmat momentelor din sfântul lăcaș, părintele protoiereu a propus preoților prezenți o dezbatere pe marginea catehezei la care au participat. În cadrul acestei dezbateri au fost evidențiate punctele forte ale prezentării, s-au reliefat aspectele tehnice ale catehezei și s-au subliniat principalele obiective care trebuie atinse de către preot la susținerea unei teme. 

You may also like...