Cateheză și atelier de pictură în scop caritabil, la Biserica „Precista” Bacău

Cu prilejul participării la concursul național catehetic Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe-moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri,  în ziua de 13 februarie 2025, elevii claselor a IV-a B și C de la Școala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău s-au întâlnit pentru a șasea oară la Biserica „Precista” Bacău pentru a picta o parte din chipurile sfinților recent canonizați.

Activitatea, desfășurată cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a debutat cu o cateheză susținută de către preotul paroh Mihail Tomozei, care le-a vorbit copiilor despre temeiul cinstirii sfintelor  icoanelor, rolul și importanța acestora în viața Bisericii și a răspuns întrebărilor legate de tema prezentată.

Invitatul întâlnirii a fost tânărul Alexandru-Marian Șerban, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” Iași, secția Artă Sacră care a coordonat  atelierul de pictură cu tematica specifică Anului Centenar și le-a oferit informații elevilor despre tehnica pictării icoanelor, a armonizării culorilor, precum și alte detalii importante.

Cei 37 de copii s-au înarmat cu bunăvoință, culori  și dragoste,  pentru a deschide noi ferestre spre cer prin icoanele și portretele pictate cu chipurile Episcopului Melchisedec Ștefănescu, Sf. Mărturisitor Dumitru Stăniloaie, Sf. Cuv. Arsenie de la Prislop și ale Sfinților cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria, dar și pentru a întinde o mână de ajutor unor copii neajutorați.

O parte din  lucrările realizate vor fi expuse în așezământul social al parohiei unde vor putea fi văzute și admirate  și vor putea fi achiziționate în schimbul unei donații în bani pentru cazuri sociale.

Toți cei implicați au descoperit lucruri noi despre cinstirea  icoanelor și a fost un bun prilej de a ne reaminti cât de frumos și bine este să fim împreună în jurul sfinților și duhovnicilor noștri.

La sfârșit, d-na Adriana Meșnită le-a arătat elevilor cum se pregătesc prescurile atât de bune cu care ei sunt serviți la fiecare activitate, apoi au primit fiecare câte o prescură proaspătă. Încântați și fericiți, au mulțumit pentru toate bunătățile primite.

 

You may also like...