Eveniment cultural la Biserica „Precista” din Protoieria Bacău

În data de 04 octombrie 2022, Parohia „Precista” din Protoieria Bacău a fost gazda unei manifestări culturale deosebite, prilejuite de organizarea Festivalului-Concurs de Creație Literară „Avangarda XXII”.

Acest festival, desfășurat în perioada 2-4 octombrie 2022 la Bacău, a ajuns la ediția a XIX-a și este organizat de Fundația Culturală „Georgeta și Mircea Cancicov ”.  Întrunirile  culturale au debutat la Pensiunea Balta Albastră cu colocviul „Destinul scriitorului în prezentul confiscat de mass-media și publicitate”, apoi a urmat deschiderea Salonului Cărții „Avangarda XII”, ediția 2022, fiind prezentate lucrări de poezie, proză, eseu și critică literară, istorie culturală, monografie, memorialistică, jurnal și  publicistică.

Evenimentul  a continuat apoi, la Biserica „Precista” din Bacău, unde cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului s-a desfășurat colocviul „Ecumenismul-erezie sau mântuire!”, prezentat de pr. Mihail Tomozei, pr. Cornel Paiu și pr. Iulian Adam, reunind laolaltă peste 40 de scriitori, oameni de cultură, intelectuali, profesori și preoți.

Tema prezentată cu realism și luciditate a suscitat un mare interes  din partea publicului, de aceea în cadrul întrunirii au luat cuvântul peste 20 de invitați, dintre care amintim: Victor Munteanu (moderatorul întâlnirii), Adrian Dinu Rachieru, Ștefan Mitroi, Cecilia Moldovan, Maria Niță, Dumitru Brăneanu, Nicolae Tzone, Ecaterina Petrescu Potroncea, Mihai Botez, Caliopia Tocală, Mihaela Aionesei, Dan Perșa, Simona Modreanu, Nicolae Toma, Vasile George Puiu, Petre Isache, Doru Ciucescu, Daniel Nicolescu, Tincuța Horonceanu Bernevic și Dănuț Voicu.

În cadrul prezentărilor s-a subliniat faptul că astăzi „Ortodoxia românească este angajată în mărturia ecumenică, iar amprenta sa istorică o recomandă ca o imagine model, de întâlnire a Răsăritului cu Apusul. Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în dialogul ecumenic, pentru a împărtăși și celorlalți adevărul și frumusețea ortodoxiei, cu speranța că unitatea se va realiza prin mijloacele pe care Domnul le va voi.”

La finalul colocviului, pr. paroh Mihail Tomozei a mulțumit participanților și mulți dintre cei prezenți în sfântul locaș au primit „Cartea de Rugăciuni”, apărută anul acesta la Editura Filocalia, ca dar din partea ierarhului.

Festivalul-Concurs de Creație Literară s-a încheiat cu Festivitatea de Premiere, care a avut loc la Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău.

You may also like...