Școală de Vară pentru 35 de copii ai Parohiei Secuieni din Protoieria Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Centrul catehetic „Sfânta Muceniță Filofteia” de la Parohia Secuieni din Protopopiatul Bacău și anul acesta s-a desfășurat proiectul „Școala de vară” intitulat „Cu Hristos în vacanță” pentru 35 de copii. Aceste activități și întâlniri cu copiii s-au desfășurat în perioada 15 -25 august 2022 sub îndrumarea și coordonarea preotului paroh Sandu Traian. În cadrul acestui proiect au fost implicați în mod voluntar și voluntari ai parohiei, doamna profesoara de Limba și Literatura Română Gavrilă Corina de la Școala Gimnaziala Secuieni, doamna Olteanu Cătălina asistentă medicală în Comuna Secuieni, doamna Burghelea Maria și alți voluntari și enoriași din parohie.

În prima zi a Șccolii de vară după rostirea rugăciunilor începătoare la Centrul catehetic în prezența doamnei profesor Gavrilă Corina, copiilor li s-a adus în discuție ca temă păcatul invidiei și al răzbunării din balada populară „Miorița” și textul biblic despre „Cain și Abel”. De asemenea copiii au răspuns la ghicitori creștinești legate de posturi și sărbători și au jucat diferite jocuri moralizatoare. Doamna profesor împreună cu părintele le-a mai vorbit și despre semnificația Postului Adormirii Maicii Domnului iar copiii și-au împărtășit gândurile de bucurie, trăirile și activitățile petrecute în sânul familiei, împreună cu prietenii dar și despre legătura lor cu Sfânta Biserică din timpul vacanței.

A doua întâlnire s-a desfășurat in casa praznicală, având ca invitat pe doamna Burghelea Maria care i-a învățat pe copii cum se pregătește un aluat din faină, apă, drojdie și sare din care mai departe se pot face pâini, gogoși și plăcinte. De asemenea, doamna le-a arătat și explicat practic cum se fac clătitele implicând fiecare copil la bucătărie. După ce au gustat bucuroși din aceste gogoși și clătite făcute chiar de ei, copiii au înțeles că doar cu răbdare și muncă alături de părinți și ajutând vor putea fi folositori lor și altora.

Următoarea întâlnire a avut ca subiect oferirea de prim ajutor în situații de urgență și critice . Această activitate desfășurată tot la Centrul catehetic a fost sub îndrumarea doamnei Olteanu Cătălina care a explicat teoretic situațiile când trebuie folosite tehnici de prim ajutor. Apoi, doamna asistenta le-a arătat practic copiilor aceste tehnici de prim ajutor, implicandu-i în mod voluntar pe fiecare. Doamna Olteanu Cătălina a vorbit copiiilor cum trebuie păstrate igiena și curățenia corporală pentru a preveni îmbolnăvirea cu diferiți viruși și microbi care pot duce la îmbolnăviri. Și la această activitate copiii au răspuns frumos, iar la sfârșitul întâlnirii au primit ca de fiecare dată plăcinte, dulciuri, sucuri și apă minerală.

O altă activitate a copiilor a fost și colectarea de deșeuri plastice, mici gunoaie în pungi eco din curtea și cimitirul bisericii parohiale. La ultima întâlnire a „Școlii de vară” copiii au participat la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie oficiată de preotul paroh Sandu Traian în biserica Sfinții Voivozi „Mihail și Gavriil” unde au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, spre sănătatea sufletească și trupească și spre dobândirea Împărăției Cerurilor. În prealabil copiilor li s-au citit rugăciuni de învățare cu ușurință, de dezlegare și fiind mărturisiți de către preot le-au fost explicate învățăturile despre Sfintele Taine în Biserica Lui Hristos.

Întâlnirea de la Sfânta Biserică a Școlii de vară de anul acesta s-a încheiat și acum cu o agapă creștinească și frățească la care copiii au fost fericiți cu dulciuri, daruri, prăjituri și sucuri. Bucuria s-a împlinit mai ales la final, când copiilor li s-au oferit diplome de participare din partea parohiei în cadrul Proiectului „Școala de vară”.

You may also like...