O nouă întâlnire în cadrul programului „Hristos – lauda bătrâneților mele” la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Buhuși

În perioada 26 – 27 octombrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Buhuși, a avut loc o nouă întâlnire cu credincioșii din această comunitate în cadrul programului cultural – duhovnicesc al Protoieriei Bacău intitulat „Hristos – lauda bătrâneților mele”.

Tema întâlnirii a fost „Sfântul Dimitrie model de curaj și bărbăție în mărturisire”, în care au fost expuse aspecte din viața Sfântului, fiind scoase la lumină fapte ale lui care îl recomandă a fi un mucenic al lui Hristos. Părintele Sorin Munteanu a ținut să evidențieze încă de la început faptul că, în calendarul nostru este pomenit și Sfântul Dimitrie cel Nou, Basarabov, care a trăit cu 1000 de ani mai târziu, pe pământul Bulgariei de azi, fiind pomenit pe 27 octombrie, sfintele lui moaște aflându-se din secolul al XVIII- lea în Catedrala Patriarhală din București, alături de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, care a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea, în cetatea Tesalonic din Grecia, unde se găsesc și cinstitele lui moaște, ziua de pomenire fiind 26 octombrie.

A fost scos în evidență curajul său și al atâtor alți sfinți martiri care, i-a întărit mai apoi pe toți drept – măritorii creștini, între care și atâția conaționali ai noștri care au populat temnițele comuniste, mergând spre moarte cu bucurie. Exemplul lor extraordinar, manifestat mai ales prin programul de rugăciune și întrajutorare, a „contaminat” și pe alți condamnați, care înainte de a intra în închisoare nu erau creștini, preschimbând chinurile în bucurie duhovnicească.

Tot acum credincioșii au înțeles faptul că Sfântul Dimitrie este un erou extraordinar al creștinismului, pe temelia credinței căruia s-a zidit creștinismul, martirajul său fiind dovada puternică, dovada extraordinară că cei care mureau pentru credința lor, credeau cu toată forța convingerii lor în Iisus Hristos. Credeau că El este prezent, credeau că El îi poate ajuta, credeau că mântuirea lor veșnică atârna de această mărturisire publică.

Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări referitoare la punerea în practică și transpunerea în viața noastră a modelul oferit de către Sfântul Dimitrie.

You may also like...