Cateheză despre pilda vieții sfinților în Parohia Valea Caselor din Protoieria Bacău – „Hristos, lauda bătrâneților mele”

Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi, 13 noiembrie 2022, la Parohia Valea Caselor,  s-a desfășurat o nouă activitate din cadrul proiectului socio-educațional ”Hristos – lauda bătrâneților mele”. După participarea la Sfânta Liturghie, enoriașii s-au întâlnit în cadrul centrului de socializare, cu hramul Sfântul Dimitrie Basarabov, pentru a continua transmiterea învățăturilor referitoare la pilda vieții sfinților.

Cu acest prilej, părintele paroh Dănilă Liviu-Costel, a evidențiat cât de important este de a convinge pe cineva la credința în Dumnezeu, folosind predica prin pilda vieții, prin exemplul personal, adică prin trăirea după voia lui Dumnezeu și dovedirea prin lucru a celor ce învață cineva. De aceea, a zis unul din Sfinții Părinți: ”Taci tu și lasă să vorbească lucrurile tale”. De aceea și marele apostol Pavel îndeamnă pe ucenicul său, Timotei, ca ”întru toate să se facă pildă credincioșilor, cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința și cu curăția”.

Sfinţii nu s-au născut sfinţi, ci s-au făcut; şi viaţa lor este pusă înaintea noastră ca şi noi să facem asemenea lor. Sfinții s-au retras în rugăciune şi, prin rugăciune, au primit darul lui Dumnezeu şi acest dar i-a întărit ca să nu-i mai poată nimeni despărţi de Hristos: nici diavolul cu ispitele lui, nici oamenii (păgânii) cu prigonirile lor. Vieţile sfinţilor ne învaţă cum să ne purtăm şi ne insuflă râvnă duhovnicească. Aceşti oameni nu au strălucit atât prin minunile lor, cât prin viaţa pe care au dus-o.

Rugăciunile sfinţilor au o foarte mare putere atunci când ne pocăim şi ne facem mai buni. Astfel, suntem datori să îi urmăm pe sfinți în fapte și să fim tari și statornici în credință.

După prezentarea acestei teme, credincioșii s-au bucurat împreună de ofrandele aduse, plecând spre casele lor cu îndemnul: “Ascultă de Dumnezeu și împlinește-i poruncile ca și Dumnezeu să îți asculte rugăciunile și să-ți împlinească cererile! Omule, viața ta este în Cer, începe să o trăiești de aici de pe pământ. Mergând pe calea Bisericii, mergem fericiți pe calea lui Dumnezeu, spre Ceruri.”

You may also like...