Profesorul universitar Nicu Gavriluță, în conferință la Bacău

Vineri, 7 decembrie, dl prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, decanul Facultății de Filosofie și Științe social-politice de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, a susținut, alături de pr. Inspector eparhial Ilarion Mâță, conferința „Provocările secularismului, crizele senectuții și identitatea românească în An Centenar”.

 
conferinta_dl_nicu_gavriluta1
afis_conferinta
conferinta_colindatori
conferinta_colindatori1
conferinta_pr_ilarion

În seara zilei de prăznuire a Sfintei Filofteia, copila mucenică, la Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău, preoți și credincioși s-au reunit în cadrul Serilor catehetice devenite deja obișnuință în această parohie.

În an centenar, dl prof. Nicu Gavriluță a vorbit despre valorile tradiționale ale poporului român, care i-au făcut pe înaintașii noștri să împlinească acum un secol visurile de unitate a strămoşilor. Pe acestea, profesorul ieșean le-a pus în raport cu propunerile surogat pe care le oferă societatea actuală secularizată. Făcând prezentarea volumului „Noile religii seculare”, Nicu Gavriluță a prezentat auditorului câteva dintre consecințele ridicole ale „corectitudinii politice”, dar și părțile ei pozitive, care trimit la toleranță și acceptare a semenului. Conferențiarul a susținut și demonstrat însă necesitatea discernământului și spiritului critic, fără de care adoptarea noilor ideologii poate duce în timp la consecințe nefaste pentru individ și societate.

De asemenea, decanul Facultății de Filosofie din Iași a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă dependența de tehnologie. Vulnerabilitatea noastră în fața propunerilor tehnologiei modernă vine în principal din faptul că evoluția tehnologică simulează răspunsul la unele dintre principalele frământări ale oamenilor din toate timpurile: „Tehnologia caută împlinirea prin recursul la motivele clasice ale creștinismului (…) scopul ultim al religiei creștine pare a fi asumat de „credincioșii” zeloși ai noilor tehnologii. Omul va fi „mântuit” odată cu realizarea saltului la noul om, superior și infinit mai puternic decât Homo sapiens. Convingerea lor este sintetizată de noul curent de gândire cunoscut sub numele de transumanism.” Dacă aparent sau, până la un punct, transumanismul are drept scop îmbunătăţirea calității și creșterea speranței de viață a oamenilor, din punct de vedere bioetic se ridică un mare semn de întrebare asupra intereselor care pot sta în spatele manipulărilor genetice pe care le presupune această cale. Soluția pentru a obține ceea ce este mai bun din evoluția tehnologică și concepția transumanistă este identificare miturilor esențiale, simbolurilor și motivelor religioase care stau la baza unor ideologii subversive.

Cu privire la o altă temă abordată – cea a specificului cultural național în contextul globalizării – dl prof. Nicu Gavriluță, co-autor al volumului de dialoguri „Globalizare și identitate românească”, lansat vineri la Bacău, și-a exprimat convingerea că: „adevărata integrare europeană o reușim doar atunci când ne regăsim rădăcinile culturale comune, în primul rând pe cele religioase, creștine și chiar pre-creștine.”

Colaborator al dlui prof. Nicu Gavriluță în calitate de asistent universitar, inspector eparhial, director al Centrului pentru persoane vârstnice de la Hârja și fiu al parohiei „Sf. Gheorghe” Bacău, pr. Ilarion Mâță a vorbit celor prezenți despre crizele senectuții. Părintele a amintit despre însingurarea pe care o resimt cei mai mulți dintre vârstnicii din România și a prezentat ca soluție viabilă voluntariatul social. Atât prin implicarea vârstnicilor aflați încă în putere, cât și prin impulsionarea tinerilor care pot fi alături celor neputincioși în activități de voluntariat social putem contribui la o mai bună integrare a bunicilor și părinților noștri în societate, crescându-le stima de sine și diminuând sentimentul inutilității. Activitățile desfășurate în comun de „tinerii de diferite vârste” duc la o mai bună comunicare și determină o perspectivă mai optimistă asupra vieții. Modul în care 400 de voluntari se implică anual în activitățile desfășurate de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” de la Hârja este un exemplu de succes pentru felul în care colaborarea dintre Biserică și societatea civilă contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele vulnerabile.

Evenimentul cultural a fost completat de concertul de colinde susținut de corala „Episcop Melchisedec” a Protopopiatul Bacău, apreciat ca și în anii anteriori de toți cei prezenți.

Reamintim cititorilor noștri că, cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, dl Nicu Gavriluță și pr. Ilarion Mâță susțin conferințe în toate protoieriile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. (Mioara Ignat)

You may also like...