Rugăciuni, flori și înălțare sufletească la ”Zilele Episcop Melchisedec”

Preoți din cele șase protoierii ale Eparhiei Romanului și Bacăului, împreună cu numeroși credincioși, au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, în Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, în contextul pomenirii vrednicului ierarh Melchisedec Ștefănescu, la serbarea celei de-a XIV-a ediții a ”Zilelor Episcop Melchisedec”.

Preoți din cele șase protoierii ale Eparhiei Romanului și Bacăului, dimpreună cu numeroși credincioși, au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, în Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, în contextul pomenirii vrednicului ierarh Melchisedec Ștefănescu, la serbarea celei de-a XIV-a ediții a ”Zilelor Episcop Melchisedec”. După citirea sfintei Evanghelii,  în contextul serbării Anului Omagial Euharistic, al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care evocat personalitatea înaintașului său pe scaunul vlădicesc de la Roman, cunoscut nu doar ca un erudit păstor, ci și ca mare liturghisitor. ”Suntem în ziua de pomenire a unuia dintre cei mai vrednici episcopi ai Romanului, Melchisedec Ștefănescu. Este bineștiut faptul că an de an, de la începutul mileniului al III-lea, de cînd m-a învrednicit Dumnezeu să fiu arhiereu al acestei binecuvântate eparhii, ne reîntâlnim pentru a face pomenire și amintire pentru cel care a fost un mare episcop din șiragul tuturor ierarhilor care s-au învrednicit a sluji Domnului în această binecuvântată țară pentru poporul român. Acum episcopul Melchisedec devine episcopul nepereche, poate printre cei mai învățați care au stat pe scaunul vlădicesc de la Roman, de-a lungul celor peste șase veacuri de atestare documentară”, a precizat, printre altele, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul. ”Dacă Episcopul Melchisedec ne-a învățat atât de frumos, iată că, după mai bine de un secol de la trecerea sa în veșnicia lui Dumnezeu, suntem chemați și noi să revigorăm învățătura Bisericii, așa cum a revigorat-o el, în contextul mutațiilor vremii sale. Astăzi, având atâtea icoane și paradigme, să ne angajăm a păstra adevărul de credință în contextul zbuciumatei istorii, a nesiguranței, a îndoielii, a duhurilor răutății care zboară în văzduh. Să ne definim identitatea de popor jertfelnic, răstignit de mai multe ori în istorie, dar înviat de fiecare dată, să ne definim pe noi ca fii ai Bisericii, să fim în comuniune pentru ca Hristos să ne unească în puterea Duhului Sfânt”, a mai spus ierarhul. Apoi, în cadrul Liturghiei, copiii participanți la proiectul ”Sfânta Euharistie, lumina vieții creștine”, costumați în tradiționalul port popular românesc, au fost împărtășiți de ierarh, cu Sfintele Taine. De asemenea, solemnitatea slujbei, la care au participat și creștini din Gârcina, satul natal al eruditului episcop Melchisedec Ștefănescu, dimpreună cu primarul locului, a fost împodobită cu hirotonia întru diacon a tânărului teolog Cernat Nicolae Alin, pe seama parohiei Enăchești, protopopiatul Moinești.

În jurul prânzului, alături de icoana Episcopului Melchisedec Ștefănescu, ierarhul, dimpreună cu preoții și credincioșii, au mers în procesiune la mormântul Episcopului Melchisedec Ștefănescu, acolo unde a fost oficiată o slujba de pomenire a familiei ”părintelui Autocefaliei”. La acest emoționant moment, au mai luat parte elevii Liceului Teologic Ortodox, alături de copiii și tinerii care beneficiază de serviciile oferite de Fundația ”Episcop Melchisedec”, fundație a cărei activitate se derulează sub coordonarea directă a Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul. După aceasta, a urmat premierea câștigătorilor Concursului Național ”Melchisedec Ștefănescu, ierarh cărturar”, organizat de Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” și Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” din Roman. Premierea câștigătoilor a fost făcută de prof. Ana Bobu, care a mulțumit și pe această cale Centrului eparhial de la Roman, în mod deosebit Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, pentru susținerea acordată bunei desfășurări a acestui concurs la care au participat elevi din mai multe județe ale țării. Apoi, toți cei prezenți, de la elevi la vârstnici au depus flori pe mormântul eruditului Episcop Melchisedec. Cea de-a XIV-a ediție a manifestărilor prilejuite de serbarea ”Zilelor Episcop Melchisedec” a continuat în sala de festivități a Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec”, unde a avut loc un workshop pe teme muzicale. La ora 16.00, a fost oficiată slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală, răspunsurile fiind date de cinci  corale: de la mănăstirea Neamț, Piatra Neamț, de la mănăstirea Agapia, de la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman, la care s-a adăugat și corala ”Filomelos”, care va reprezenta Eparhia Romanului și Bacăului la etapa mitropolitană a concursului ”Lăudați pe Domnul”. Cu acest prilej a fost organizat un concurs al dirijorilor celor cinci corale, iar la final, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul a premiat pe câștigători și a felicitat pe organizatori și participanți.

You may also like...