Sărbătoarea Zilei Bucovinei la Colegiul Național „Vasile Alecsandri“ Bacău

Joi, 28 noiembrie 2019, la împlinirea a 101 ani de la Marea Unire, Colegiul Național „Vasile Alecsandri“ din Bacău împreună cu Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina, Organizația Bacău, au organizat Simpozionul „Promovarea moștenirii culturale. Conservarea limbii române în Regiunea Cernăuți“, în cadrul căruia au fost prezentate activitățile și realizările împlinite în cei doi ani de când a început derularea proiectului cu același nume. Au fost prezenți invitați din Nordul Bucovinei.

WhatsApp Image 2019-11-30 at 22.08.50
DSC_7933-630×420
WhatsApp Image 2019-11-30 at 22.08.50(1)
WhatsApp Image 2019-11-30 at 22.08.51
WhatsApp Image 2019-11-30 at 22.08.51(1)
DSC_8013-630×420
DSC_7997-630×420

Directori și profesori din Mahala, Ostrița, Robca și Ciahor au fost întâmpinați cu dragoste și bucurie de profesorii și elevii colegiului, dar și de alți reprezentanți ai instituțiilor locale ce susțin efortul de conservare a identității românești și a limbii române în acele teritorii.

Din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au fost prezenți părintele protopop Costică Busuioc, părintele inspector Adrian Alexandrescu, părintele Iulian Popa și părintele Constantin Abageru, ultimul dintre ei fiind cel care a participat la prima mobilitate din cadrul proiectului.

Părintele protopop a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, asigurându-i pe cei prezenți de rugăciunea permanentă a acestuia pentru unitatea de neam și de credință a românilor de pretutindeni.

De asemenea, părintele protopop și-a exprimat prețuirea față de eforturile pe care locuitorii zonelor amintite le-au făcut, le fac și își promit să le săvârșească în continuare pentru ca idealurile strămoșilor noștri să fie înfăptuite.    

Cuvintele doamnei prof. Ana Goștiuc Petrovna, profesor de istorie și drept la Școala Medie din Mahala, pline de emoție, încărcate cu farmecul unei limbi române rostite cu o atenție sfințitoare, au constituit mărturie, angajament și chemare: „ Suntem invitate aici, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri“, două profesoare din Mahala și două de la școala din Ostrița, sat al comunei, o comună mare, cu două școli, patru biserici, patru grădinițe, localitate cu peste 7000 de locuitori, majoritatea, peste 90 la sută, români. Avem copii, avem pe cine învăța…  Copiii noștri  au învățat tot timpul limba română, în familie și la școală, satul nostru, Mahala, are o istorie foarte veche, când Cristofor Columb a descoperit America, în 1492, pe actul nostru de naștere era scris1472! Vedeți că, Mahala a fost sat românesc, cu o istorie zbuciumată, chiar dacă am trăit sub mai multe puteri, totdeauna am păstrat limba română, învățământul în limba română, religia creștină. Însă noua lege a învățământului ne va impune ca după clasa a IV-a să predăm în limba ucraineană. Toți.“

 Suita de dansuri și recitalul de melodii populare interpretate de elevi ai colegiului au constituit cea mai frumoasă și potrivită formă de încheiere a manifestării culturale, arătând că elemente fundamentale ale identității naționale sunt înțelese, păstrate și iubite de copii și tineri, cei care reprezintă viitorul românilor de aici și dincolo de granițe.

You may also like...