Asociația de la Hârja, în perspectiva parteneriatului public – privat prin finanțările FSE

n perioada 24 – 26 mai, reprezentanții Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” au luat parte la trei întâlniri realizate cu scopul identificării oportunităților oferite de lansarea liniilor de finanțare în cadrul POCU, a parteneriatului public – privat și a atragerii de fonduri guvernamentale.

13288880_1017822678265820_1272637314_n
13292833_1017822654932489_1689495981_n
dsc_0028

Primele două întâlniri au avut loc în data de 24 și 25 mai la Căminul de bătrâni „Viață liniștită”, întâlniri în cadrul cărora participanții au luat contact cu dl. Radu Gelu Onișoru, coordonator al Departamentului  „Formare și proiecte europene” Caritas Iași, expert în scriere și implementare proiecte. Întâlnirea a fost realizată la inițiativa și cu sprijinul Bella România, instituție care dorește facilitarea proceselor de îngrijire oferite beneficiarilor și de  asemenea caută să realizeze o rețea de furnizori de servicii, rețea care să lupte pentru identificarea celor mai viabile acțiuni de realizat în interesul beneficiarilor, acțiuni care să fie aplicate atât cu responsabilitatea instituției furnizoare, cât și cu responsabilitatea forurilor decizionale.  Expertul prezent la întâlnire a informat participanții cu privire la noutățile și schimbările pe care le aduce POCU 2014 – 2020 față de POSDRU 2007 – 2013. Îmbunătățirile realizate de organismele de conducere POCU au rolul de a facilita activitatea beneficiarilor, de a crea rețele de lucru public-privat și de a aborda orice problemă identificată în cadrul unei comunități într-o manieră integrată.

Cea de a două întâlnire a avut scopul identificării resurselor de finanțare guvernamentale, prin subvențiile de la MMFPSPV și proiectele de investiții ce pot surveni pe parcursul anului. Doamna Director Executiv Cristina Ciobanu de la AJPIS Bacău și Dl. Director General Lucian Bala de la Bella România, au încurajat buna relaționare dintre căminele de bătrâni și partenriatul public – privat, pentru a crește calitatea serviciilor sociale oferite persoanelor vârstnice.

Cea de-a treia întâlnire a fost organizată de DGASPC Bacău și a avut ca temă „Evaluarea oportunității de a accesa în județul Bacău finanțările lansate în cadrul POCU, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiective specifice 4.1 și 4.2”. Reprezentanții Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” au luat parte la eveniment atât ca invitați, cât și în calitate de membri ai Comitetului de Coordonare și Monitorizare a Strategiei Județene de Dezvoltare a Serviciilor Sociale 2014-2020. În cadrul acestei întâlniri, directorul general DGASPC Bacău, Sorin Brașoveanu și șef serviciu DGASPC Bacău, Simona Boghiu au făcut prezentările necesare identificării celor mai adecvate apeluri de proiecte POCU, proiecte care să vină în sprijinul comunităților marginalizate de la nivelul județului Bacău. Întâlnirea a facilitat de asemenea cunoașterea instituțiilor de asistență socială interesate de astfel de proiecte cu finanțare nerambursabilă și astfel, identificarea celor mai reprezentativi parteneri de proiect, parteneriatul fiind un criteriu de eligibilitate în cadrul proiectelor.

(Pr. Ilarion Mâță)

You may also like...