Cercul Pastoral Nr. 12 al Protoieriei Bacău s-a întrunit la Parohia Dealu Nou

Luni, 6 iunie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Parohia Dealu Nou din Protoieria Bacău a fost gazda întrunirii Cercului Pastoral Nr. 12. Sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, slujitorii sfintelor altare au săvârșit Sfânta Liturghie, urmată de Taina Sfântului Maslu. După cum este obiceiul întâlnirilor Cercurilor Pastorale, și astăzi, doi preoți au cuvântat pe marginea a două teme care fac referire la însemnătatea Anului Omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Evenimentele zilei au debutat cu Sfânta Liturghie, în cadrul căreia credincioșii care s-au pregătit s-au împărtășit cu Sfintele Taine, urmând ca mai apoi să asculte cele două expuneri ale preoților. Prima temă, susținută de către părintele Alin Nicoară de la Parohia Crihan, a făcut referire la faptul că „Rugăciunea ortodoxă nu trebuie combinată cu rugăciuni neortodoxe (talismanul, Visul Maicii Domnului etc.). De aici, a reieșit faptul că experiența autentic ortodoxă se bazează pe credința statornică a creștinului și pe Revelația pe care însuși Dumnezeu ne lasă să o primim, arătând că practicile neortodoxe nu sunt decât înșelări pentru cei slabi în credință.

În continuare, părintele Cosmin-Nicolae Duduman, parohul bisericii din Podiș a cuvântat despre „Timpul rugăciunii care se transformă în iubire de aproapele atunci când cel care se roagă dorește să-i ajute pe semenii săi.”  Cuvintele părintelui au subliniat faptul că rugăciunea, ca formă primară, începe și se concretizează în spațiul Sfintei Liturghii, aceasta fiind prin excelență rugăciunea rugăciunilor, prin care ne arătăm dragostea și disponibilitatea de a sluji celui de lângă noi prin gândurile pe care le înălțăm către Dumnezeu pentru a cere sănătatea și ajutorul aproapelui nostru. 

Următorul popas duhovnicesc al zilei a fost Taina Sfântului Maslu de obște în cadrul căreia clerul și credincioșii deopotrivă s-au rugat pentru Pacea lumii și pentru frații care sunt în război, prin rugăciunile alcătuite special de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. În cuvântul adresat credincioșilor, părintele protoiereu a evidențiat faptul că în Taina Sfântului Maslu ne-am rugat pentru pace, dar și pentru cei bolnavi sufletește și trupește deoarece cultul ortodox este o continuă rugăciune pentru cel neputincios și încercat, dar și un ajutor și un sprijin în vremuri tulburi, având ca nădejde iubirea și grija lui Dumnezeu pentru om.

Înainte ca poporul alături de slujitori să continue programul zilei, părintele protoiereu a apreciat râvna pastorală a părintelui paroh Vasile Balcanu, dăruind în acest sens din partea ierarhului o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva pe Tron, asemenea celei din Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Aceeași icoană, în semn de prețuire pentru cuvântul cu putere multă, au primit-o și cei doi preoți oratori ai întrunirii. 

După aceasta, în prezența doamnei primar Irina Argatu, a reprezentanților Asociației Cultul Eroilor – Filiala Bacău și a credincioșilor din Dealu Nou, s-a mers către noul Monument al Eroilor din fața bisericii parohiale pentru a fi depusă o coroană de flori în contextul Zilei Eroilor sărbătorită mai înainte în această săptămână. După intonarea Imnului Național „Deșteaptă-te române!” a fost săvârșit un Trisaghion pentru eroii comunității, aducând aminte de jertfa lor pentru neam și patrie. Tot acum, părintele protoiereu a amintit și despre noul proiect al Protoieriei Bacău intitulat „Eroi au fost, eroi sunt încă!” , care cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și în parteneriat cu Asociația Cultul Eroilor – Filiala Bacău își propune cinstirea și recunoașterea eroilor de pretutindeni prin activități specifice și religioase săvârșite în cadrul parohiilor de pe teritoriul canonic al Protoieriei Bacău. 

În cadrul acestui moment, atât doamna primar, cât și domnul Danuț Voicu, din partea Asociației Cultul Eroilor, au vorbit despre eroii comunei și despre dorința comună de a avea un Monument reabilitat în localitate spre a aduce cinstea și onoarea cuvenită a celor care s-au jertfit mai înainte spre libertatea și buna stare a poporului. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...