Activitate din cadrul Concursului Național Catehetic „Primăvara Tradițiilor în Satul Nostru” – Parohia Fundeni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, potrivit parteneriatului dintre Școala Primară Zăpodia, comuna Traian, Parohia Fundeni și Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău în școala primară Zăpodia a avut loc activitatea „Primăvara Tradițiilor în Satul Nostru” respectiv „Mama începutul tuturor lucrurilor și fântână a creației” în contextul Anului Omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului a anului comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț și a Zilei Internaționale a Femeii – 8 Martie 2022. 

În ziua de 08 Martie 2022 la Școala Primară Zăpodia a avut loc activitatea catehetică „Mama începutul tuturor lucrurilor și Fântâna a creației” în care preotul Alexandru Croitoru le-a vorbit elevilor prezenți despre iubirea mamei față de pruncul ei ce este asemenătoare cu iubirea lui Dumnezeu pentru fiii și fiicele Sale, a dat exemple despre sacrificiul și dragostea de mamă din Sfânta Scriptură. În atelierul pedagogic sub îndrumarea d-nei ing. Muzeograf Lidia Enescu și a cadrelor didactice, preșcolarii și școlarii și-au manifestat creativitatea realizând lucrări inspirate din Patrimoniul Muzeal Etnografic – păpuși din lână, ață de mărțișor și alte jucării.

Mărțișorul / Mărțul / Mărțugul tradițional este o amuletă alcătuită dintr-un bănuț de argint prin care șnurul ale cărui culori simbolizează : albul – puritatea începutului, roșul – vitalitatea , dar și victoria soarelui asupra frigului, care marchează renașterea naturii primăvara. Se poartă la mâna stângă, sau în piept aproape întreaga lună. După care se leagă, de ramura înmugurită a unui pom roditor. Dacă pomul nu rodește în acel an, este semn rău. Mărțișorul poate fi purtat până la sosirea berzelor.

Din Sipetul cu povești – d-na muzeograf Lidia Enescu le-a dezvăluit tradițiile de la sfârșitul iernii și începutul primăverii vorbindu-le despre Dragobete, Baba Dochia, Zilele Babelor și alte obiceiuri și povestiri cu tâlc legate de tradițiile și obiceiurile de mărțișor practicate în zona noastră.

La încheierea activității pr. Croitoru Alexandru a mulțumit copiilor pentru atenție d-nei educatoare Ciobanu Violeta și d-nei profesor învățător Dascăl Silvia pentru găzduire și colaborare și d-nei ing. Muzeograf Lidia Enescu pentru efortul depus dar și pentru fascinanta expunere în lumea minunată a obiceiurilor și tradițiilor românești.

You may also like...