Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului marcat la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cadrul Centrului de socializare pentru Vârstnici „Osana” s-a derulat o activitate din programul-cadru liturgic şi cultural, în data de 8 februarie 2022.

Începând cu ora 07:30, credincioşii parohiei au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi. De la ora 09:00, a început desfăşurarea proiectului Protoieriei Bacău intitulat „Hristos, lauda bătrâneţilor mele”. Preotul invitat Bogdan Cărare, de la Parohia Pietricica din Protoieria Moineşti, a făcut o introducere, vorbind despre Pilda Cananeencei, realizând o legătură între rugăciunea stăruitoare şi rugăciunea pentru aproapele. Oferind multe citate din vieţile sfinţilor despre rugăciune, dar actualizând şi în viaţa cotidiană a bisericii, a reuşit să arate noi imbolduri spre o rugăciune curată.

Discuţia a fost continuată de cuviosul părinte Protosinghel Ambrozie, egumenul Schitului Procov din Neamţ, care a făcut o arborare a rugăciunii minţii practicată şi în zilele noastre pe Sfântul Munte Athos, pe tărâmurile Greciei, dar şi presărată pe vârfuri de coline nemţene. Rugăciunea porneşte de la Sfânta Liturghie şi se continuă în chilia sufletului fiecărui om. De asemeni, la finalul dialogurilor, după ce părinţii au răspuns la întrebările adresate cu mare interes de credincioşi, au binecuvântat şi o agapă, explicând că orice creştin trebuie hrănit sufleteşte, dar şi trupeşte.

Centrul funcţionează de mai bine de jumătate de an, neîntrerupt, cu activităţi deosebite, de la comerarea zilelor de importanţă naţională, pelerinaje, dar şi activităţi practice derulate alături de coordonatorul acestor acțiuni, părintele Ionuț Epure. Următoarea întâlnire va avea loc luni, 14 februarie, când credincioşilor le va fi oferită o frumoasă prelegere despre Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teologul, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ. Tot în această zi, un sobor de preoți care derulează activități cu vârstnicii în cadrul centrelor de socializare, va oficia Sfânta Liturghie sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche.

You may also like...