Programul „Hristos – lauda bătrâneților mele” continuă să fie derulat la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Bacau, a avut loc în data de 30 octombrie 2022, a doua întâlnire cu credincioșii din această comunitate, în cadrul programului cultural-duhovnicesc al Protoieriei Bacau, intitulat: „Hristos – lauda bătrâneților mele”.

Tema intitulată „Carte pentru minte, inimă și suflet” a fost pregătită de doamnele bibliotecar Lenuța Neacșu și Virginia Stelea. Doamna Lenuța Neacșu a prezentat o istorie a apariției tiparului și a cărții de la tablitele de argilă ,papirus și pergament din piele de animale la hartia velină de astăzi, subliniind că Biblia lui Gutenberg a fost prima carte tipărită din lume. Cartea era atat de scumpă și de rară, încât oamenii își vindeau moșiile pentru a o cumpara.

„Tetraevanghelul” (Cele 4 Evanghelii) de Coresi, a fost considerat de istoricii români ca fiind cea mai veche carte scrisă în limba română. De asemenea, s-a subliniat faptul că, marii bibliotecari ai lumii printr-un studiu făcut de universitățile din SUA, au desemnat un scriitor român, și anume Mircea Eliade cu opera „Noaptea de Sanziene” ca fiind în primele 3 locuri (locul întâi fiind ocupat de Sfânta Scriptură) ca cele mai mari cărți ale omenirii.

În final doamna bibliotecar Lenuța Neacșu a încheiat cu o mărturisire foarte emoționantă și plină de învățăminte: „Eu ca o slujitoare a cărților, care am ținut zeci, mii de cărți , de fiecare dată când am pus o carte la raft, am simțit că acolo bate o inimă…atâta suflet a pus scriitorul în cartea aceea, în povestea, romanul acela. În fiecare carte bate o inimă, dar în Sfânta Scriptură bate inima lui Dumnezeu”

Părintele paroh Iulian Popa a încheiat cu îndemnul, în această eră digitalizată și tehnolocizată, ca fiecare copil, părinte, bunic să-și facă curaj și să mai citească o carte, să o ia în mână, să o simtă, să o miroasă, pentru că de acolo înaintașii ne-au transmis cele mai frumoase valori, mulțumind doamnei Lenuța Neacșu pentru frumoasa colaborare.

You may also like...