Școală de Vară la Parohia Siretu din Protoieria Bacău derulată pentru 40 de copii

În perioada 1-5 august 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia „Sfinții. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Siretu s-a desfășurat a doua ediție a Școlii pe Vară „Hristos împărtășit copiilor” pentru un număr de 40 de copii ai comunității. Acești tineri frecventează cu regularitate activitățile Centrului Socio-Educațional „Sfântul Dimitrie” inaugurat de către parohul bisericii, părintele Răzvan-Dimitrie Radu, în luna iulie a anului trecut. 

Programul dedicat în exclusivitate copiiilor a cuprins mai multe ateliere sau vizite din partea unor instituții și a fost structurat pe zile, totul spre a aduce un folos atât duhovnicesc, cât și educațional tinerilor din comunitate. Alături de părintele Răzvan, în zilele dedicate Școlii au fost ca de fiecare dată voluntarii A.S.C.O.R. Bacău, coordonați de către președintele filialei, Vlad Țuțurlan. 

Astfel, prima zi a fost dedicată reuniunii copiilor și prezentării programului ce avea să se deruleze pe parcursul celor cinci zile. După rugăciunea de început, părintele a petrecut câteva momente cu cei mici și a explicat pe înțelesul lor beneficiile morale, sociale, educaționale dar și duhovnicești pe care participarea la astfel de activități le poate aduce. După servirea mesei și jocurile atent pregătite de către voluntari, tinerii au luat parte la o lecție de prezentare a câtorva tehnici esențiale de supraviețuire. Micii curioși au învățat să se orienteze cu sau fără ajutorul unei busole în natură și totodată au deprins tehnica filtrării apei. 

În a doua zi, părintele Răzvan, ajutat de către o familie binevoitoare a comunității, a pus spre cunoașterea copiilor un atelier de gătit. Tinerii, alături de „maestrul bucătar” au luat parte la procesul gastronomic și au deprins abilitățile primare în elaborarea acestuia, satisfacția fiind și mai mare când produsul finit ce a fost consumat era chiar roadă muncii mâinilor lor. La fel ca în fiecare zi, și în aceasta copiii au beneficiat de diferite jocuri competitive ori educaționale, pregătite și puse în aplicare de către voluntarii prezenți. 

Ziua a treia a fost una cu totul deosebită, cei mici învățând un nou meșteșug. După participarea la Sfânta Liturghie a copiilor, cu ajutorul musafirului parohiei, domnul Nicolae Livadă, tinerii au învățat arta olăritului. Cu roata olarului la îndemână și cu câteva kilograme de lut, fiecare copil a ascultat și mai apoi a pus în practică îndemnurile domnului Nicolae cu privire la crearea unei forme din lut. Arta care a rezultat din dibăcia micilor olari a fost lăsată la uscat, iar mai apoi fiecare copil a putut lua creația sa acasă, ca amintire a unei zile petrecute cu prietenii spre folosul lor sufletesc. 

Joi, în a patra zi de Școală estivală programul copiilor a fost brăzdat de vizita mai multor instituții de la care au avut numai de învățat. Alături de elevi au fost membri ai Agenției Naționale Antidrog, filiala Bacău, reprezentată prin doamna Marta Butnaru, membri ai Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău și polițiști de la Brigada Mobilă a Poliției Rutiere Bacău. Rând pe rând, domnii prezenți în curtea lăcașului de cult au explicat tinerilor prin jocuri, filme de prezentare, planșe ori discuții răul pe care îl produc substanțele stupefiante organismului uman, echipamentul de protecție a unui jandarm sau principalele reguli pe care trebuie să le cunoască un pieton în trafic. Această zi a însemnat în mod deosebit pentru cei mici o zi de cunoaștere și a acumulării de noi informații care îi va ajuta în viitorul și devenirea lor. 

Ultima zi, cea de vineri, a început cu vizita Pompierilor de la Inspectoratul Situațiilor de Urgență Bacău, vizită înlesnită cu implicarea domnului Petru Dochiei, primarul Comunei Letea Veche. Cei prezenți au învățat manevrele de resuscitare primare, explicate cu dibăcie pe un manechin special confecționat cu rol educativ și bineînțeles au putut observa îndeaproape autospeciala cu care acești salvatori de suflete merg la intervențiile unde sunt solicitați. În încheierea vizitei, sub supravegherea personalului autorizat, copiii s-au jucat cu furtunul de apă, devenind preț de câteva minute mici pompieri. Ziua a continuat cu activitățile voluntarilor ASCOR care au reușit ca în ultima zi să epuizeze energia copiilor prin joc, distracție și voie bună. 

Deși Școala de Vară a anului 2022 a ajuns la sfârșit, activitățile copiilor nu vor înceta, ele continuând ca și până acum la sfârșit de săptămână de câteva ori pe lună. În prezența părintelui Răzvan Radu și cu ajutorul voluntarilor și a oamenilor de bine care înțeleg necesitatea îngrijirii sufletești a copiilor, cei mici vin în sânul bisericii și au parte de un timp dedicat lor, putând astfel a-L cunoaște pe Dumnezeu ca un apropiat al sufletului lor. 

De asemenea, la sfârșitul lunii august, copiii din Siretu, alături de copiii Centrului de Catehizare OSANA al Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău vor merge într-o Tabăra de Vară în apropierea Mănăstirii Bogdana de lângă Onești. Acolo, preț de patru zile copiii vor petrece timp de calitate spre a putea lega noi prietenii, dar și spre a putea reveni acasă cu amintiri care vor dăinui pe veci în sufletul lor. 

You may also like...