Pictură de icoane pe sticlă, în cadrul Concursului Naţional Cultural-Artistic ,,Unirea în cuget şi în simţire”, la Holt

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi al Bacăului, în data de 6 martie 2018, copiii de la Parohia Holt, implicaţi în proiectul Concursului Naţional Cultural-Artistic Unirea: libertate şi unitate, organizat prin Biroul de catehizare din cadrul Administraţiei Eparhiale, au participat la activitatea cultural-artistică a concursului, împreună cu copiii de la Parohia Letea Veche.

dav
dav
dav
dav
dav
dav
sdr
dav
sdr
dav
dav
sdr
dav
dav
dav

Astfel, cei mici au pictat icoane pe sticlă şi pe carton, au pictat modele tradiţionale ale portului popular românesc, au cântat imnul ,,Desteaptă-te, române!” şi imnul unirii mici, ,,Hora Unirii”. S-au ţinut prelegeri despre jertfa înaintaşilor noştri, care cu demnitate s-au jertfit pentru libertate, integritate şi pentru unirea celor trei Principate Române, mai întâi a Moldovei cu Muntenia, la 24 ianuarie 1859, apoi adăugându-se şi Transilvania, la 1 decembrie 1918. Scopul propus al proiectului este de a se cultiva dragostea faţă de ţară şi faţă de Biserică şi a se reafirma propria identitate religioasă, naţională şi culturală în spiritul respectării valorilor tradiţionale româneşti.

,,Copiii au fost nespus de bucuroşi să-şi manifeste talentul artistic şi să se exprime în culori, mai ales că anul acesta în tematica concursului s-a promovat ideea de a se picta icoane ale praznicelor împărăteşti. Am ales modele de pictură naivă cu scene ale Învierii Domnului, Înălţarea la cer, Cina cea de Taină, Bunavestire, Botezul, Răstignirea Domnului etc.” a precizat părintele paroh Iulian Adam.

La final, părintele paroh a mulţumit părintelui Alexandru Palur, de la parohia Letea Veche, părintelui Valentin Dăscălescu, co-slujitor la parohia Holt, doamnei director Custură Mihaela, doamnei profesor coordonator Munteanu Sofica, doamnelor Mocanu Alina, profesor de desen şi Benedic Mirela, profesor de religie, domnului Fenea Robert de la Poliţia Letea Veche, precum şi tuturor cadrelor didactice implicate în proiect.

(Pr. Iulian Adam)

You may also like...