S-a constituit APOR, filiala Bacău

Vineri – 27 februarie 2105, ora 17.00, la Teatrul ”Bacovia”, a avut loc întâlnirea de constituire a Asociației Părinților pentru Ora de Religie  – APOR, filiala Bacău.

Sala Teatrului ”Bacovia” a devenit neîncăpătoare pentru părinții dornici să participe la constituirea filialei Bacău a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR). Desfăşurată sub coordonarea APOR – Bucureşti, întâlnirea l-a avut ca moderator pe Romeo Moşoiu, vicepreşedintele asociaţiei.

Discuţiile s-au axat pe importanţa orei de religie, sugestii şi propuneri judicioase pentru înfiinţarea şi viabilitatea filialei Bacău. Luările de cuvânt au demonstrat că elevii judeţului trebuie să aibă o educaţie religioasă conformă principiilor spirituale corecte şi că aceasta nu se obţine decât prin existenţa şi predarea religiei în şcoală şi nu înlocuirea ei cu o altă disciplină. S-a subliniat, nu o singură dată, faptul că educația religioasă reprezintă un factor important în dezvoltarea ulterioară a copilului.

În partea a doua a lucrărilor s-a stabilit comitetul de conducere al filialei APOR Bacău. Acesta este formată dinAdrian Jicu (profesor) – preşedinte, Rotaru Cristina, Adrian Tuluc și Elena Bilbor (vicepreședinți), Luca Nicolae (secretar), Cucu Elena – cenzor.

”Am urmărit în ultimele zile cu interes dezbaterile create în jurul orei de religie în școală, iar când am auzit că urmează să se constituie o filială A.P.O.R. în județul Bacău, am decis să mă implic din convingerea că ora de religie este un drept și nu o obligație. Este dreptul meu și al copiilor mei de a primi în școală nu doar o educație propriu-zisă, ci și una religioasă, pe care o consider utilă în formarea personalității unui copil/tânăr. Nu sunt specialist nici în teologie și nici în jurisprudență și nici nu vreau să învăț pe nimeni ce are de făcut. Dar vreau să spun trei lucruri: Cred în libertatea de opinie și în dreptul fiecăruia de a alege ceea ce e mai bine. Eu mi-am întrebat copiii dacă le place ora de religie și am fost bucuros să îmi spună că da. Sunt pentru respectarea drepturilor tuturor confesiunilor religioase și nereligioase, dar împotriva tiraniei minorităților asupra majorității. Nu mi-a plăcut și nu suport intoleranța și nici habotnicia”
”Dreptul de a studia religia în școală este o cauză care merită apărată pentru că religia este parte integrantă a identității individuale și naționale, pentru că religia poate contribui la construirea personalității copilului, prin valorile promovate, și pentru că omenirea are nevoie de o busolă spirituală, care poate fi religia. De aceea, ca părinte și profesor de limba și literatura română, am nu doar dreptul, ci și datoria să le ofer copiilor posibilitatea de a avea (și) ore de religie în școală pentru că ea poate contribui la formarea caracterului și a culturii lor, ceea ce le va oferi șansa de a alege când vor fi majori”a mai adăugat noul președinte al APOR, filiala Bacău.

Toţi părinţii care au copii în învăţământul preuniversitar şi doresc ca aceştia să studieze în continuare religia sunt aşteptaţi să devină membri ai acestei asociaţii. 

You may also like...