Parohia Sfinții Voievozi CFR – Bacău

Protopopiatul Bacău

Parohia Sfinții Voievozi – CFR Bacău

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”

Cartierul CFR din Municipiul Bacău este situat în partea de vest a orașului Bacău și a luat ființă cam la 10 ani după primul război mondial. În prezent are în componență 42 de străzi, în general mici, care sunt toate străzi drepte, paralele si perpendiculare, iar loturile de case sunt de circa 500 mp.

În mijlocul cartierului exista o biserică frumoasă și impunătoare, iar nu departe de biserică, lângă piață este casa parohială. Parohia a fost înființată în anul 1934.

Biserica cu hramul „Sfinții Voievozi” a fost construită de către obștea enoriașilor din parohie cu osârdia primului preot, vrednicului de amintire, PC. Constantin Ionescu, ajutat de un comitet de 30 de credincioși pensionari, în frunte cu epitropul Iordache Rusu, de profesie cadru didactic.

Construirea bisericii a început în anul 1936 și s-a terminat în anul 1938, iar în august 1938 a avut loc slujba de sfințire oficiată de catre Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Nicodim Munteanu și Episcopul Romanului, Lucian Triteanu. Biserica este în formă de cruce, iar la exterior este tencuită și cu brâie din caramidă în relief. Dimensiunile exterioare sunt: 23 m lungime; 11,5 m lățime și 25 m înălțime, iar în interior 15 m x 6 m, înfrumusețată de 2 turle în forma octogonală, una mai mare deasupra naosului și una mai mică la intrare în care sunt fixate cele trei clopote.

Biserica a fost construită după planul arhitectului N. Ghica, iar inginer constructor a fost, Frant Molnar. Interiorul este pictat de pictorul băcăuan, Nicu Enea, în tehnica numită in causto, care intrebuințează în loc de ulei ceara curată de albine, la care se adaugă rășină în anumite proporții și puțin lac care se aplica pe tencuiala proaspătă. Amestecul de ceară , rășini, lac și praf de diferite culori (oxizi), se prepară la foc potolit, aceasta fiind tehnica renumiților pictori Cres Hrenny si Caylus. Această tehnică dă picturii transparența, relief și culoare. Ceară de albine face ca pictura să nu crape și să reziste umezelii și invaziei ciupercilor. E drept că atrage praful și-l reține, dar acesta poate fi îndepărtat mult mai ușor decât cel de pe pictura în ulei. Pictura murală realizată între 1937-1938, după aproape 20 de ani s-a acoperit cu un strat de praf și fum, de aceea în anul 1957 a fost spălată și curățită de pictorul Nicu Enea, ajutat de pictorul Gheorghe Iliescu din Roman, cu cheltuiala enoriașilor și sub directa supraveghere a preotului paroh Sion Vasile. Stilul picturii este neoclasic.

În anul 1966 s-au refăcut scările de la intrare în biserică, trotuarul de jur împrejur, tot cu contribuția benevolă a enoriașilor și sub supravegherea preoților Sion Vasile si Mocanu Ioan. Tot din cauza fumului de la lumânări și de la sobele de încălzit în biserică a mai fost restaurată între anii 1997 și 1999. S-a restaurat pictura în interior de către pictorul Zărnescu Gheorghe. S-a poleit catapeteasma cu foiță de aur, a fost curățat și recondiționat tot mobilierul. Mobilierul și catapeteasma sunt deodată cu biserica și sunt frumos sculptate în lemn de stejar de către sculptorul Alexandru Grigoriu. Este o sculptură foarte reușită și unică în peisajul sculptural al bisericilor băcăuane.

În 2004 s-a ridicat și o casă de prăznuire. Casa are dimensiunile 20 x 4 m, are fundație din beton, pereți din bca și este acoperită cu tablă zincată. În casa de prăznuire este amenajată o capelă mortuară (cu cameră frigorifică) cu intrare separată, o sală de mese cu bucătărie, un birou parohial și două grupuri sanitare.

 

În anul 2014,  s-a construit, între biserică și casa de prăznuire, un Altar de Vară, din lemn, hexagonal  acoperit cu șindrilă bituminoasă! Începând cu anul 2017 biserica intra într-un amplu proces de renovare și reabilitare! S-a inceput cu înlocuirea Crucilor de pe cele două turle, ele fiind realizate din inox, vopsite electrostatic și suflate cu aur, apoi s-a curățat și vopsit tabla de pe acoperiș! Pereții turlelor au fost izolați cu polistiren si toata fațada refăcută! Odată cu acest moment s-au pictat si ocnițele ce înconjoară biserica! S-au refacut scările de la ușa altarului și s-au placat cu piatra naturală la fel și soclul fiind delimitat cu cornișe din piatră naturală sculptate manual. S-au înlocuit ușile bisericii cu uși de stejar stratificat și toate geamurile bisericii au fost înlocuite cu vitralii. Tot în acest moment s-au realizat și alei din piatră de vlăhiță între biserică, casa praznicară și altarul de vară. S-a placat gardul bisericii și refăcut fațada casei praznicare și s-a vopsit tabla. În interiorul bisericii  s-a refacut Sfânta Masă din piatră naturală sculptată,  s-a refacut soleea tot din piatră, s-a montat parchet, s-au refacut policandrele, s-a curățat pictura, iar catapeteasma a fost poleită cu foiță de aur. În anul 2022 s-a construit un lumânărar placat cu piatră.

 

Preoți slujitori 

  1. Constantin Ionescu (1938-1961);
  2. Vasile Sion;
  3. Neculai Munteanu;
  4. Valerică Moise ;
  5. Emilian Damaschin ;
  6. Constantin Alinei (1983 -2013);
  7. Constantin Ciobanu (1990 – 2022);
  8. Radu-Florin Grigoraș;
  9. Silviu Daniel Matei (2013 – 2023);
  10. Ioan Arsâne (2022 – prezent).
  11. Iulian-Ciprian Bertea (2023 – prezent)

 

Vizite Arhieresti  – Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului-  cu ocazia hramului bisericii organizat în preajma sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, din data de 8 noiembrie 2013.

În anul 2019, s-a resfințit biserica de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Obiecte de patrimoniu

Nu sunt.

Întocmit,

Pr. Arsâne Ioan și Pr. Bertea Iulian

 

You may also like...